230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba PREĆUTANI ZLOČIN: Zverstva albanskih kvislinga nad Srbima i Jevrejima na Kosovu i Metohiji u Drugom svetskom ratu

Imamo čast da vas pozovemo na svečano otvaranje autorske izložbe istoričara g. dr Nenada Antonijevića, muzejskog savjetnika u Muzeju žrtava genocida, pod nazivom ,,PREĆUTANI ZLOČIN: Zverstva albanskih kvislinga nad Srbima i Jevrejima na Kosovu i Metohiji u Drugom svetskom ratu", koje će biti održano u srijedu 25. oktobra tekuće godine sa početkom u 19 časova u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

231024 precutani zlocin


Autor postavke je g. dr um. Nikola Radosavljević, kustos u Muzeju žrtava genocida.
Izložbu prati istoimeni dvojezični srpsko-engleski katalog koji je, u vidu PDF, postavljen na internet stranicu Muzeja - www.muzejgenocida.rs
Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Fondacija Muzeja žrtava genocida pod upravom g. Stanka Debeljakovića, a podržali Muzej Jugoslavije, Vojni muzej i Ansambl narodnih igara i pesama AP Kosovo i Metohija ,,Venac“.
Izložba je do sada predstavljena u Kruševcu i Paraćinu.
Ova postavka predstavlja rijedak primjer muzeološke obrade masovnih zvjerstava i represalija počinjenih od strane albanskih kvislinga nad civilnim srpskim i jevrejskim stanovništvom na području Kosova i Metohije u razdoblju Drugog svjetskog rata i svjedoči o jednom bezmalo u potpunosti zaboravljenom zločinu.
Izložba će biti otvorena za posjetioce do 25. novembra 2023. godine.
Tokom trajanja izložbe biće organizovan čitav niz pratećih obrazovnih programa i stručnih vođenja.