230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba skulptura i crteža Darka Juroševića - "Vektori ljudskih duša"

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, u petak, 10. novembra u 19 časova biće otvorena izložba skulptura i crteža Darka Juroševića, akademskog vajara i slikara pod nazivom “Vektori ljudskih duša”.

231107 Darko Jurosevic

“Vektori ljudskih duša su tri reči, ali i broj koji je najprisutniji i najuniverzalniji u ljudskoj prirodi. Pošto je ovo trilogija koju nam donosi autor, možemo posmatrati koncept putem hegelovske: teze, antiteze i sinteze. Vektor je teza koja prema matematičkom značenju ima pravac i smer. Mi ćemo ovde tumačenje uzeti u obzir tako da je u osnovi ono što smatramo pojmom razum. On promišlja sa izvesnim pravcem i tako doživljava svet osetilnosti. Time razum konstruiše čoveka i čini onim što drevni filozovi zovu animal rationale. Dakle, telo kojim razum upravlja verodostojnim tokovima čovekovog života, čineći najbolje za njega i njegovu prirodu. Antiteza razuma kao suprotnost, a nikako negacija je ovde emocija. Možemo reći da se emocije pojavljuju na reakcije i draži kao jedna vrsta afektivnog tona koje kroz naš razum ulaze u strukturu psihološkog. Prvom je konstitucija rezonovanje sveta u smislu opažaja, a ovom drugom njegov doživljaj. Sinteza prethodnog iz ove tri reči je izvedeno u – Čovek. Dakle, autor razumom i emocijom oblikuje čoveka kroz interpretaciju umetničkog stvaranja. Izvodeći definitivan stav onoga što je kreirano i ima u osnovi korene u psihološkoj interpretaciji sveta”. (Mast. filoz. Zoran Kandić iz kataloga izložbe)

Darko Jurošević je rođen 1975. godine u Zvorniku. Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu završio je u klasi profesora Dragana Šuputa. Profesor je likone kulture. Do sada je imao više samostalnih i kolektivnih izložbi.

Izložbu skulptura i crteža Darka Juroševića “Vektori ljudskih duša” organizuje Kulturni centar Trebinje.

Dobro došli u Kulturni centar Trebinje.