230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba fotografija "Crkve brvnare - čuvari tradicije" autora Stanka Kostića

Obavještavamo vas da će se u četvrtak, 18. januara 2024. godine, sa početkom u 19.00 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju upriličiti otvaranje izložbe fotografija „Crkve brvnare – čuvari tradicije”, autora Stanka Kostića, umjetničkog fotografa iz Beograda.

240116 izlozba

Kroz fotografije na izložbi autor predstavlja arhitektonsko nasljeđe i umijeće tadašnjih majstora u gradnji crkvi brvnara. Izložba želi da ukaže i na veliki istorijski značaj ovih objekata narodne sakralne arhitekture. Gradnja crkvi brvnara je prirodni nastavak stare, narodne neimarske tradicije sa veoma ograničenim resursima i prema trenutnim mogućnostima naroda tokom viševjekovnog perioda borbe za duhovni i fizički opstanak. One su imale veliki značaj za narod, jer je crkva u teškim vremenima nakon propasti blistave srpske srednjovjekovne države, bila mjesto okupljanja, vjerovanja i nade u opstanak.

Stanko Kostić je više od stotinu puta samostalno izlagao u Srbiji i inostranstvu, a učestvovao je i u preko sedamdeset kolektivnih izložbi. Možemo reći da je tradicija osnovna inspiracija, kada se radi o umjetničkoj, publicističkoj, i drugim oblastima kojima se Kostić bavi. Za svoj rad je više puta nagrađivan. Utemeljio je dva legata.

Nakon otvaranja izložbe uslijediće predavanje „OD NARODNE KUĆE DO NARODNE CRKVE” - o zajedničkom poreklu kuće i hrama u tradicionalnoj arhitekturi – dr Tihomira Obradovića, diplomiranog inženjera arhitekture.

Izložba fotografija može se pogledati do 7. februara 2024. godine.