230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Predstavljanje knjige “Zavet i megalopolis” Slobodana Vladušića

U okviru tradicionalne manifestacije” Dučićev dan”, Srpsko udruženje Ćirilica iz Trebinja, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja u petak, 5. aprila u 18 časova i 30 minuta u galeriji Kulturnog centra Trebinje organizuje promociju knjige “Zavet i megalopolis”, autora prof. dr Slobodana Vladušića.

240403 Zavet i megalopolis

“Zavet i megalopolis” je zbirka najboljih i najpopularnijih publicističkih tekstova Slobodana Vladušića o svkodnevnim pojavama antihumanističkog i antidemokratskog Megalopolisa u našem životu. Knjiga je pojačana sa dva duža, originalna teksta, koji se premijerno pojavljuju u ovoj publikaciji: to su uvodni tekst, “Megalopolis protumačen deci”, te zaključni tekst pod naslovom”Zavet” Prvi sistemski razrađuje koncept Megalopolisa, dok drugi ukazuje na pravce mogućeg otpora.

Voditelj i moderator programa je prof. dr Darko Đogo koji je govoreći o Vladušićevoj knjizi između ostalog rekao: ” Danas kada se čovjek i svijet nalaze na sklisokj ivici ambisa između čovjekoboga anti – humanizma i Bogočovjeka koji čuva humanističko viđenje života, čitati Vladušića po sebi jeste zavjetni čin i akt otpora Megalopolisu”.

Slobodan Vladušić je rođen u Subotici 9. maja 1973. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. Diplomirao je 1998. godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu – Odsjek za srpsku književnost i jezik. Magistrirao je 2005. godine. Doktorsku disertaciju pod naslovom “Slike evropskih metropola u prozi Miloša Crnjanskog” odbranio je 2008. godine.Redovni je profesor na Filozofskon fakultetu u Novom Sadu na Odsjeku za srpsku književnost i jezik.

Najznačajnija djela Slobodana Vladušića su knjige teorijske proze Crnjanski, Megalopolis i Književni komentari, te romani Forward, Mi izbrisani, Veliki Juriš i Omama.

Član je književne grupe G – 70.