230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Etno sela mamac za turiste

Turistička organizacija opštine Trebinje izradila je okvirni plan za projekat etno-sela Uvjeća čiji je cilj restauracija, konzervacija i uređenje jedinstvenog ambijenta koji bi bio mamac za turiste.

120113-etno_berkovici

- Kroz arhitekturu sela Uvjeća, kao malo gdje, može se pratiti razvoj kamenih hercegovačkih kuća vertikalno i horizontalno, sa ognjištem kao centralnim dijelom prostorije, kamenim krevetima, izbama za čuvanje hrane i pića - kaže etnolog u Muzeju Hercegovine Božana Palikuća, uz ocjenu da cijelo etno-nasljeđe tog dijela Hercegovine još nije valorizovano na pravi način.

A da se području istočne Hercegovine turistički radnici sve češće okreću ka tradicionalnim vrijednostima svjedoči podatak da u Muzeju Hercegovine već odavno postoji etno-zbirka sa starom Hercegovačkom kućom, da u Danićima kod Gacka u Eparhijskom domu, na spratu, postoji značajan etno-kutak gdje su postavljeni mnogi predmeti iz istorije ovog kraja.

120114-muzej

Očekuje se i da će projekti etno-kuća i sela dobiti podršku opštine Trebinje, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Turističke organizacije RS, resornog ministarstva, ali je, uz to, potrebno naći i domaćeg ili stranog investitora.

Uvjeća

- Zahvaljujući činjenici da se Trebinje nalazi u blizini velikih primorskih turističkih centara Dubrovnika i Herceg Novog, "igranje na kartu" etno-turizma procijenjeno je kao šansa da se u ovaj kraj privuče veći broj gostiju. Posjeta etno-selu, čiji izgled nije promijenjen cijeli vijek, za strane turiste predstavljali bi atrakciju i nedoživljeno iskustvo - smatraju u Turističkoj organizaciji opštine Trebinje. (Glas Srpske)

(foto: arhiva)