230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izašao novi broj "Nove Zore"

 Iz štampe je izašao novi broj književnog časopisa "Nova Zora", koji je posvećen jubileju dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, a donosi brojne priloge o obilježavanju 20 godina postojanja Republike Srpske.

110530-nova_zora

Sekretar Redakcije "Nove Zore" Nikola Asanović rekao je Srni da čitaoci u 31. broju časopisa mogu čitati tekstove i o grofu Savi Vladisaviću, osamdesetogodišnjici od rođenja pisca Borislava Pekića.

"Tu su i rasprave sa tribine o srpskom jeziku. Zatim, kritike na više najnovijih književnih ostvarenja poznatih autora", kaže Asanović.

Prema njegovim riječima, objavljene su i desetine drugih priloga, svrstanih u dvadesetak stalnih i povremenih rubrika.

"U 31. broj časopisa za književnost i kulturu 'Nova Zora' za period jesen 2011. godine, se na 350 stranica nalaze prilozi 53 autora iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja", kaže Asanović, koji predsjednik bilećkog Odbora "Prosvjete"

U "Novoj Zori" dat je i bibliografski prikaz naslova, objavljenih u posljednjih 10 brojeva, kao i osvrti na brojne programe kulturnog i duhovnog sadržaja u sedam opština istočne Hercegovine u periodu između dva broja.

Časopis, čiji su pokretači i izdavači odbori Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bileći i Gacku, štampan je u Štampariji "Ofset-pres" u Kraljevu, u tiražu od 1 500 primjeraka, od čega oko hiljadu odlazi na adrese stalnih pretplatnika širom svijeta.

Ovaj broj časopisa, ističu u Redakciji, štampan je sredstvima koja su obezbijedili Zajednica opština istočne Hercegovine, te dobrotvori iz Beograda Marko Milošević i Boro Antelj, a promocija biće nastavljena u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori i zemljama srpske dijaspore. (Srna)

(foto: arhiva)