230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Oživjeli pozorišni život grada

Kulturna scena "Mali stvari" već godinama uspješno radi, a glumci koji su počeli na daskama ovog pozorišta uspješno nastupaju u pozorištima Srpske, ali i serijama i filmovima na ovim prostorima.

110909-izlozba_helikopter_predstava_270

"Scena" je, kažu upućeni, oživjela kulturni život grada na Trebišnjici, dajući priliku njegovim stanovnicima da uživaju u ostvarenjima trebinjskih umjetnika.

Ne treba se ići daleko u prošlost da bismo se sjetili vremena kada pozorišno Trebinje nije moglo da postavi niti jednu predstavu godišnje, a u ovoj sezoni u produkciji Kulturne scene "Male stvari" i Gradskog pozorišta Trebinje bilo ih je čak četiri. U njima je Željko Milošević bio najviše reditelj, ponekad i pomoćnik reditelja, često glavni protagonista na sceni, katkad i scenograf. On je ujedno i osnivač Kulturne scene "Male stvari".

Milošević podsjeća da je sa trebinjskim Gradskim pozorištem realizovana predstava "Slučajna smrt jednog anarhiste" po tekstu Darija Foa, za koju je angažovan reditelj Dimitrije Jovanović iz Beograda, a premijera je bila u julu.

- Sve naše ovosezonske dramske predstave su nagrađivane na festivalima, i što je važnije zaživjele su na sceni. "Porodične priče" su odigrane sedam do osam puta, predstava "Čekajući Marčela" je, pored premijera u Trebinju i Bugojnu, zabilježila još osam ili devet gostovanja po srednjoj Bosni i u Srbiji - priča Milošević.

On navodi da je ono što je urađeno prošle godine ali i prethodnih sedam, veliki uspjeh ekipe ljudi koji rade, stvaraju i žive pozorište u ovom gradu. Milošević vjeruje da će se naći načina da se u Trebinju utemelji i zaživi pozorišni život u institucionalnom smislu, jer svaki grad i mjesto koje drži do sebe i koji ima i približno kulturno nasljeđe kao što ga ima Trebinje trebalo bi da pokazuje težnju za pozorištem.

- Treba dati šansu mladim i kreativnim ljudima, koji mogu da prate šta se dešava u širem regionu i Evropi. Od toga grad može imati samo korist. Ja bih volio da mi neko odgovori na pitanje da li bi Trebinje voljelo da iznjedri jednu novu Natašu Ninković, Bratu Pavlovića ili, daj Bože, nekog novog Jovana Dučića. Mislim da bi svako odgovorio potvrdno, ali onda moraju uslijediti i druga pitanja, kakvom strategijom i koliko to košta - kaže Milošević.

Tradicionalna pozorišna smotra "Dani malih stvari" sredinom septembra ispunila je, kako Milošević naglašava, svoju misiju po šesti put.

- Uprkos nedostatku novca, smotra pozorišta je organizovana a uglavnom zahvaljujući opštini Trebinje, manjim dijelom i sponzorima, ali zahvaljujući gostujućim pozorištima i umjetnicima koji su sami iznalazili sredstva za troškove. A to je velika stvar jer je znak želje da se festival podrži i opstane i dokaz da ga vrednuju umjetnici - naglasio je Željko Milošević.

(Glas Srpske)