230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Određena lokacija za regionalnu deponiju istočne Hercegovine

Regionalna sanitarna deponija za područje istočne Hercegovine trebalo bi da bude smještena na lokalitetu Metiljave doline u opštini Gacko, a realizacija projekta biće završena u narednih pet godina, rečeno je danas na sastanku u Trebinju predstavnika šest istočnohergovačkih opština, Ministarstva za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo Srpske i konsultantske kuće iz Zagreba.

120126-dep1

Pomoćnik za životnu sredinu u resornom ministarstvu Svetlana Radusin navela je da će izgradnja deponije biti finansirana iz kreditnih sredstava od 20 miliona KM, dok je Studija izvodljivosti projekat Evropske komisije i biće finansiran iz IPA sredstava.

120126-dep3

Radusinova je istakla da je Konsultanska kuća "IPZ Uniprojekt" iz Zagreba radila izbor lokacija, a od šest predloženih razmatrane su dvije i to Obodina kod Trebinja i lokacija Metiljave doline kod Gacka, koja je bila prihvatljivija.

"Razgovarano je sa načelnicima opština, koji će studiju pregledati i razmotriti i na svojim skupštinama predstaviti da bi bio definisan konačan izbor lokacije", rekla je Radusinova i dodala da bi nakon 15-ak dana trebalo da bude završena ta procedura nakon čega će biti rađena Studija izvodljivosti.

120126-dep2

Prema njenim riječima, predstavnici opština istočne Hercegovine nisu imali primjedbi na izbor lokacije, a ni iz opštine Gacko nisu imali ništa protiv da regionalna deponija bude smještena na područje njihove lokalne zajednice.

Predstavnici Konsultantske kuće istakli su da su pri izboru lokacije uzeti u obzir ekonomski i ekološki parametri prihvatljivi za stanovništvo. (Srna)