230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Svetosavska Akademija u Trebinju

Sveti Sava jedan je od rijetkih ljudi u istoriji čovječanstva pred kojim kada se zastane - zanijemi, a njegova veličina je tolika da je nemoguće sagledati zemaljskim očima ili opisati riječima, rekao je večeras na Svetosavskoj akademiji u trebinjskom Domu kulture Zoran Ilić, starješina Sabornog hrama u Nevesinju.

120126-svetosavska_akademija_036

Besjedeći o prvom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi, Ilić je istakao da nije lako biti Sava, ali da niko od Srba i ne traži da budu on. "Od nas Hristos Bog naš, Majka njegova i svi sveti žele da budemo istinski Savini, a istinski Savini bićemo ako budemo pili bistru, živu vodu koje po svuda ima u zemlji koja se zove Savina", rekao je Ilić.

Ilić je naglasio da je o Svetom Savi "najlakše prozboriti" ako mu se potraži neko srodan, napominjući da ga je sa manjim od Mojsija teško uporediti. "Mojsije i Sava susreću se u Hristu i od njega svojim narodima donose mir, radost i oganj Duha", rekao je Ilić.

Svetosavskoj akademiji prisustvovao je i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su dramska umjetnica iz Beograda Vesna Stanković, duo "Belo platno" iz Beograda, združeni horovi "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" i "Tribunia" iz Trebinja, dječiji hor trebinjskog Sabornog hrama "Anastasija Srpska", te učenici srednje Muzičke i osnovnih škola.

U Trebinju će sutra, na Dan Svetog Save, u Sabornom hramu biti služena sveta liturgija, nakon koje će u Domu kulture biti održana svečanost "Sveti Sava - školska slava", čiji su organizatori Osnovna i Srednja Muzička škola. (Srna)