230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Načelnik opštine odgovarao na pitanja građana

U organizaciji Centara civilnih inicijatva danas je u kongresnoj sali hotela Leotar održan „Forum odgovornosti", na kome je načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk, sa saradnicima, odgovorao na pitanja građana vezanim za aktuelnu ekonomsku i socijalnu situaciju u našem gradu.

120131-forum1

„Akteulni ekonomsko-socijalni trenutak u opštini Trebinje i dalje je obilježen krizom svjetske ekonomije, čije su se negativne posljedice značajno odrazile na funcionisanje i život u našoj opštini", ocijenio je načenik OpštineTrebinje dr Dobroslav Ćuk na tribini pod nazivom „Vi pitate, načelnik odgovara".

Podsjećajući da je ekonomska kriza uticala na realizaciju jednog broja značajnih razvojih projekata, dr Ćuk je dodao da je u protekloj godini, i pored nepovoljnog ekonomskog ambijena, iz budžeta opštine u infrastrukturne projekte uloženo oko 2,6 miliona KM, što je omogućilo realizaciju važnih projekata u oblasti izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica, kanalizacione i vodovodne infrastrukture, izgradnje elektro mreže i drugo.

Govoreći o projektima planiranim za 2012. godinu, dr Ćuk je najavio da je Budžet Opštine Trebinje za ovu godine projektovan na 23,5 miliona KM. Od tog iznosa 7 miliona KM predviđeno je za kapitalne projekte, od kojih su najznačajniji izgradnja nove autobuske stanice, nastavaka izgradnje južne gradske obilaznice, prva faza sistema vodosnabdijevanja opštine, izgradnja dječijeg vrtića i velikog tržnog centra u naselju Gorica, rekonstrukcija dijela starog grada u okolini Muzeja Hercegovine, te uređenje „Poslovne zone Volujac" i izgradnja sportskih terena u Bregovima i Pridvorcima.

120131-forum2

Za sedam godina zaposleno 3.652 lica

Odgovarajući na pitanje moderatora foruma, u kojoj mjeri je opštinska administracija odgovorna za činjenicu da je broj nezaposlenih od 2004. godine do danas gotovo udvostručen, dr Ćuk je rekao da je Opština učinila sve u okvirima svojih ingerencija nastojala da se aktivno uključi u rješavanje brojnih problema u ovim preduzećima i pomogne održanju proizvodnje i očuvanju radnih mjesta u privatizovanim preduzećima, te da je prema podacima trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje, u ovom periodu, skinuto preko 3 i po hiljade sa evidencije.

U nastavku današnjeg „Foruma odgovornosti", prisutni građani su postavili niz pitanja načelniku Opštine i njegovim saradnicima, vezanim, uglavnom, za komunalne i infrastrukturne probleme u pojediim dijelovima opštine, funkcionisanje lokalne zajednice, kao i planiranim projektima.

Ocjenjujući nakon tribine da je ovaj način neposredne komunikacije sa građanima koristan, dr Ćuk je rekao: „Mi smo otvorena i transparentna lokalna vlast, tako da i pored ovog načina upoznavanja sa građanima i njihovim problemima, svakodnevno su vrata Opštine i svim odjeljenja otvorena za sve građane." (Opština Trebinje)