230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

AMS RS: Ne kretati na put bez prijeke potrebe!

Zbog izuzetno teških uslova u odvijanju saobraćaja i pojave snježnih smetova u Republici Srpskoj i BiH, Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) apeluje na sve vozače da bez prijeke potrebe ne kreću na put.

120206-pomoc-na-putu

U slučaju da je put neizbježan, AMS RS savjetuje vozače da na vozilu imaju sve zimske gume, u prtljažniku lance za snijeg i da se pridržavaju sljedećih pravila kada je u pitanju vožnja u otežanim zimskim uslovima:

Snježni pokrivač na automobilu zahtjeva od vozača da odvoji nekoliko minuta kako bi svog četvorotočkaša pripremio za pokret. To znači da se automobil najprije mora u potpunosti očistiti - kako stakla, tako i krov, jer tokom vožnje može doći do klizanja snijega ili leda s vrha automobila, što dovodi do smanjene vidljivosti.

Snijeg i led sa stakla može se otkloniti pomoću grijača ili odgovarajućim metlicama, ali nikako vrelom vodom. Međutim, događa se da vozač ne može ni da uđe u automobil pošto se brave na niskim temperaturama zalede. Najefikasnijima u takvim situacijama pokazala su se sredstva koje proizvođači automobila prave upravo za određeni model ili univerzalna tečnost koja se prodaje u prodavnicama auto-dijelova.

Vozači, pogotovo početnici, ne bi trebalo da koriste u zimskim uslovima veći stepen prenosa od treće brzine. Prilikom vožnje po snijegu reakcije vozača moraju da budu "nježne i mekane", bez naglih promjena pravca i puštanja i pritiskanja pedala gasa, kočnice i kvačila.

Jedan od najzahtjevnijih i najrizičnijih uslova za saobraćaju je snijeg na kolovozu, odnosno strma uzbrdica ili nizbrdica. Kada se vozilom spušta nizbrdo, vozač odmah treba da prebaci ručicu mjenjača u prvi stepen prenosa i pušta pedalu kočnice i kvačila. Kada je riječ o većoj nizbrdici, vozač ne treba da prebacuje u više stepene prenosa i ne pušta kočnicu do kraja, već održava blag i neprestan pritisak.

Promjene brzine moraju da budu nježne, jer u suprotnom može da dođe do gubljenja balansa i kontrole nad vozilom. Vožnja po snježnom kolovozu iziskuje veće rastojanje između vozila, a svako kočenje ili pripremu vozila za ulazak u zavoj treba započeti mnogo ranije nego što to vozači rade kada je put suv.

Osnovno pravilo za vožnju zavojitim putem je blago i pravovremeno kočenje pred zavojem i prebacivanje u niže stepene prijenosa. Sve ove radnje treba obaviti prije nego što vozač pred zavoj. Zavoj se prolazi umjerenom brzinom, bez pritiskanja kočnice ili gasa.

U slučaju da prednji točkovi prokližu, a samim tim dođe i do proklizavanja vozila, vozač treba da laganim i istovremenim popuštanjem papučice gasa i blagim okretanjem volana da stabilizuje vozilo i vrati ga u prvobitnu putanju. Zbog toga je bolje pred krivinom značajno usporiti, nego nego rizikovati proklizavanje vozila unaprijed.

Ako dođe do proklizavanja zadnjih točkova i zanošenja zadnjeg dijela, vozilo se može ispraviti blagim "kontriranjem" volana, s tim da vozač bude spreman da se vozilo može zanijeti u drugu stranu i da je potrebno ponovno "kontriranje" volana, ali u suprotnu stranu. Nekada se proces ponavlja i nekoliko puta, sve dok ne smiri automobil.

U slučaju da dođe do bočnog proklizavanja vozila, kada kontakt sa podlogom izgube sva četiri točka, vozač ne smije da pritisne papučicu kočnice, niti da energično okrene volan. Blago "kontriranje" volana može pomoći da vozač povrati kontrolu u što kraćem periodu.

AMS RS savjetuje da prilikom kretanja na put u vozilu bude pun rezervoar goriva, te da se ponese određena količina hrane i tekućine za piće u slučaju da se, zbog odrona na putu ili snježnog smeta, vozilo nađe blokirano. Ako vozač ostane blokiran na putu, pomoć može dobiti putem telefona AMS RS - 1285, Republičke uprave civilne zaštite - 121 ili Policije RS - 122. (AMS RS)