230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Saobraćaj se i dalje u većem dijelu RS odvija otežano i usporeno

Ugaženog snijega i poledice ima uglavnom u višim predjelima, zbog čega je neophodna maksimalno oprezna vožnja i posjedovanje zimske opreme.

120208-ubla_snijeg_041

Prema najnovijoj informaciji koju smo dobili od Nevesine puteva , zbog obrušavanja lavina na mag. put (M-6,1) Nevesinje-Gacko-Mostar povremeno je u prekudu odvijanje saobraćaja i dalje traju radovi na proširenju ove dionice. Nevesinje - Ćesim (prevoj Trusina) i Kifino Selo-Ulog preko (prevoja Morine) neprohodni.

Od Srbinja puteva smo dobili informaciju da je na dijelu puta M-18 Dobro Polje-Brod na Drini došlo je do obrušavanja novih lavina na kolovoz pa je trenutno saobraćaj u prekidu.

Na putnim pravcima M-20 Tjentište-Brod na Drini i R-457 Dragočava-Šula zbog novog snijega koji je napadao 30-40cm saobraćaj je takođe u prekidu,a na putnom pravcu R-433 D. Polje-Jažići jak vjetar pravi snježne smetove i stvara dodatne probleme tako da može doći do zastoja.Dežurne ekipe radnika sa građevinskim mašinama i vozilima rade na pročišćavanju i širenju kolovoza,čišćenju lavina i sniježnih nanosa na svim putnim pravcima.

Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva saobraćaja i veza, privremeno se zabranjuje saobraćaj teretnih motornih i priključnih vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobusa na mag. putnim pravcima ( M-18) Brod na Drini - granica RS (Dobrinja) - Kula. i mag. put( M-20 Brod na Drini - Gacko). Zabrani ne podliježu vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme, a koja mogu saobraćati uz pratnju radnika policije. Alternativni pravci u vrijeme trajanja zabrane saobraćaja su mag. putevi: ( M-5) Sarajevo- Ljubogošta, (M-19) Ljubogošta- Podromanija, (M-19,3) Podromanija- Mesići,( M-5 ) Mesići- Ustiprača, (M-20 ) Ustiprača-Foča. (Uvidom u stanje puta utvrđeno je da su navedene putne komunikacije očišćene samo za kretanje jednog reda vozila i nisu urađena proširenja gdje bi se vozila mogla mimoilaziti).

Regionalni putni pravaci (R-434) Jažići - Zelengora i (R-434) , Jelašica - Miljevina, (R-433) Jažići-Klanci i Nevesinje-Luka neprohodni.

Čemerno -Samo za hitne slučajeve uz pratnju policije

Od Hercegovina puteva smo dobili informaciju da se na mag. putu (M-20) Gacko-Tjentište (prevoj Čemerno) saobraćaj odvija jednom trakom otežano samo za hitne slučajeve i samo uz pratnju policije. Neprohodan je i (R-431) Bileća-Ljubinje . Na putevima Bileća - Trebinje i (R-472) Berkovići Krivača, Bileća - Deleuša i Bileća-Berkovići saobraća se veoma otežano.

FEDERACIJA

Zbog novih padavina zatvoreni su putni pravci Livno-Šuica-Tomislavgrad i Tomislavgrad-Kolo-Livno, Šuica-KupresLivno-Glamoč-Mlinište. Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar-Glamoč, Tomislavgrad-Prozor, Jablanica-Posušje.

Federalni štab Civilne zaštite donio je novu naredbu kojom se zabranjuje kretanje svih teretnih vozila i autobusa na putnim pravcima koji povezuju putne komunikacije između i unutar Kantona Sarajevo, Hercegovačko-Neretvanskog , Zapadno-Hercegovačkog i Kantona 10 (Livanjski kanton), osim vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova, medicinske opreme . (AMS RS/foto: arhiva)