230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Bilećka akumulacija spremna za moguće naglo topljenje snijega

Topljenje snijega na slivnom području Trebišnjice ne bi trebalo da uzrokuje probleme sa poplavama, a u akumulaciji ima dovoljno praznog prostora za prijem većih količina vode, rečeno je u Hidroelektranama na Trebišnjici.

120216-blagota

Direktor Direkcije za upravljanje sistemom HET-a Blagota Marković kaže da je kota vode u akumulaciji Graničarevo 26 metara ispod plana, a akumulacioni prostor iznosi milijardu kubnih metara, tako da postoji mogućnost za amortizaciju većih poplavnih talasa.

"U narednom periodu se ne mogu očekivati velike poplave, dok su dugoročne prognoze neizvjesne", kaže Marković napominjući da je, ukoliko ipak bude velikih padavina, moguće plavljenje prostora nizvodno od akumulacije, na što HET ne može da utiče.

"Moguće su lokalne poplave kraških polja, koje imaju sopstveni sliv i na koje ne može značajno uticati regulacija voda u sistemu hidrelektrana", pojašnjava Marković.

On ističe da postoji dobra koordinacija sa hidroelektranama Dubrovnik i Čapljina, što je veoma bitno kada je plavljenje nizvodnog dijela sistema u pitanju.

I pored loše hidrološke situacija, prema Markovićevim rijelima, HET je proizveo osamdeset odsto plana prve polovine ovog mjeseca. (Srna)