230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Predstavljen projekat razvoja turističkog itinerera

„Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između BiH i Crne Gore", naziv je projekta predstavljenog danas u prostorijama Poslovnog inkubatora u Trebinju, a koji realizuje Prviredna komora Kantona Sarajevo u partnerstvu sa Montenegro biznis alijansom.

120228-ti.1

Ovaj projekat se realizuje u okviru programske linije EU „Program prekogranične saradnje BiH - Crna Gora, IPA – komponenta II", a itinerer prolazi opštine Stari Grad - Sarajevo, Konjic, Jablanicu, Mostar, Čapljinu, Stolac i Trebinje, u BiH, te Nikšić, Kotor, Herceg Novi i Tivat u Crnoj Gori.

Cilj projekta, kako je istakao Sulejma Selimović iz Privredne komore Kantona Sarajevo, jeste jačanje saradnje između turističkog i poljoprivrednog sektora, većem iskorišćavanju lokalnih resursa, stvaranju većeg broja brendiranih nacionalnih proizvoda, te povezivanje privrednika i turističkih radnika u svrhu povećanje razmjene turista i roba u ovom dijelu regiona.

Pozdravljajući učesnike današnje prezentacije, načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk podsjetio je da se kroz ovu vrstu projekata, uglavnom, najveći procenat predviđenih sredstava utroši na edukaciju.

„I pored toga, ovi projekti imaju korist i dobru poruku, jer oni nisu samo privredni, već, u neku ruku, i političke. Njima se ostvaruje mnogo bolja komunikacija između gradova nekadašnjih republika. Oni su u cilju boljeg uvezivanja gradova i ljudi sa ovih prostora, kao i aktiviranja resursa u svrhu bržeg ekonomskog razvoja ove regije", rekao je dr Ćuk, izražavajući nadu da će se, nakon predviđnih seminara i radionica, ovaj projekat konkretizovati kroz neke praktične projekte, poput organizacije privrednih manifestacija i sajmova iz oblasti poljoprivrede i turizma.

Inače, vrijednost projekta je 250 hiljada Evra, a finansiran je od strane EU, te partnera: Prviredne komore Kantona Sarajevo i Montenegro biznis alijanse, u omjeru 75 % : 25 %. (Opština Trebinje)