230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Javna rasprava o Zakonu o nedopuštenom oglašavanju

„Tržište će biti znatno uređenije poslije stupanja na snagu novog zakona o nedopuštenom oglašavanju, a potrošač i trgovci zaštićeni od nelojalne konkurencije", rekla je danas pomoćnik ministra za trgovinu u Ministarstvu trgovine i turizma RS Duška Tegeltija.

120323-lod22

Tegeltija je istakla da će sudovi, prema ovom zakonu, uređivati odnose između pravnih lica i u tim slučajevima isključeni su inspekcijski organi.

"Postupak se vodi pred nadležnim privrednim sudom, i to po hitnom postupku. Tužbu protiv oglašivača mogu podnijeti trgovac, udruženje trgovaca ili bilo koje drugo lice. Poslije toga nadležni sud obustavlja nedopušteno oglašavanje", rekla je Tegeltija poslije javne rasprave o Nacrtu zakonu o nedopuštenom oglašavanju u Trebinju.

Prema njenim riječima, sljedeći korak, ukoliko se utvrdi da je konkurent oštećen, jeste pokretanje parnice da bi se šteta nadoknadila.

Tegeltija je podsjetila da se zakon o nedopuštenom oglašavanju odnosi na obmanjujuće i nedopušteno upoređujuće oglašavanje i pojasnila da je to, kada trgovac reklamira svoj proizvod i poredi sa proizvodom konkurencije i tako obmanjuje i potrošača i konkurenta.

Javne rasprave o nedopuštenom oglašavanju do sada su održane na Palama i u Trebinju, a slijede u Bijeljini, Prijedoru, Doboju i Banjaluci. (Srna)