230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba digitalnog slikarstva - "Matrix Abstraction"

Jedan od velikih posvećenika avanturi digitalnog slikarstva, Radovan Simić, mladi umetnik iz Bijeljine koji se svojim vizuelno složenim i atraktivnim radovima poslednjih godina predstavio na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u regionu, večeras je u Muzeju Hercegovine u Trebinju izložio svoje radove na izložbi pod nazivom "Matrix Abstraction".

120327-radivoje_simic1

Bijeljinac Radovan Simić već desetak godina bavi se digitalnom umjetnošću kao slobodni umjetnik, a veliki broj njegovih digitalnih radova, kompjuterskih grafika, ilustracija i dizajnerskih rješenja, nalazi se u svjetskim organizacijama WHO, ICRC u Ženevi, UN, OXFAM Oksfordu. Simić, član Art organizacije "Projekt 30" iz Njujorka i bijeljinskog SPKD "Prosvjeta", je jedan od strastvenih posvećenika avanturi digitalnog slikarstva.

120327-radivoje_simic3

U mnoštvu mogućnosti koje digitalno slikarstvo pruža, Simić se opredjelio za kombinaciju iluzije prostora i ekspresije boja, kojima nas vodi u svijet mašte, ali zahvaljujući moćnoj tehnologiji koju majstorski koristi i neuobičajeno velikim formatima svojih printova, realan do opipljivosti.

Znalački se koristeći zahtevnim i gotovo svemogućim Bryce programom za trodimenzionalnu grafiku, on iz običnih površina, tekstura i linija stvara čudesni svijet beskraja, animiranih krivulja i ritmova, sa mnoštvom izvora svijetla, prožimanja boja i zamišljenih horizonata kroz koje se pogledom krećemo kao kroz paralelnu stvarnost. U tome nam pomažu prostorne dimenzije Simićevih radova koje ponekad vezuje u gigantske višemetarske nizove, što u galerijskoj postavci dobijaju ambijentalna svojstva.

120327-radivoje1

Izložbu je svečano otvorio direktor muzeja Bijeljine arheolog Mirko Babić. U muzičkom dijelu večeri učestovovali su mladi učenici Muzičke škole Trebinje.

120327-radivoje2

120327-radivoje_simic4