230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nastup crkvenog hora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" u Dubrovniku

U sklopu manifestacije „Dani hrišćanske kulture" koja donosi izrazito kvalitetne sadržaje, posebnu pažnju je privukao, što je prosvjedočila prepuna Pravoslavna crkva Svetog Blagovještenja u Dubrovniku – nastup Crkvenog hora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" iz Trebinja.

120328-hor_u_du

Trideseteročlani hor, koji je osnovan 1892. godine publici je predstavio pravoslavnu muziku koja seže iz različitih vijekova uključujući najznačajnije autore pravoslavne liturgije i one njom inspirirane.

Uvodnu riječ dobrodošlice dao je Goran Spajić, paroh dubrovački, koji je ujedno i najavljivao program podijeljen u tri cjeline. Pritom je spomenuo najznačajnije podatke o kompozitoru, djelu te o prilici u kojoj se izvodi, što je omogućilo lakše praćenje sadržaja rijetko slušanog u dubrovačkim koncertnim prostorima.

120328-hor_u_du1

Tako su na programu bila djela S. Mokranjca (Antifoni, Svjat, svjat, svjat Gospod i Tebje pojem), D. Bortnjanskog (Hvalite Gospoda i Dostojno jest), A. Pärta (Bogorodice djevo), V. Berdovića (Pod tvoju milost), P.I. Čajkovskog (Svjati bože), grčka pjesma Aliluja kao i brojni ruski napjevi (Oče naš, Carska jektenija i Hristos voskrese ) nepoznatih autora.

Zbor sastavljen od izrazito mladih članova vodi Stojanka Gudelj koja je postigla izbalansiranost glasova, jasnu dikciju, dinamičke gradacije i ujednačen timbar što je izazvalo gromoglasan pljesak prisutnih. Svakako je riječ je o crkvenom zboru koji uspješno odolijeva najtežim zadacima koje pred njega stavlja odabrana pravoslavna literatura postižući zavidne umjetničke rezultate i kad je o solistima riječ (Jelena Kovačević, Milisav Sukonjica) i kad se radi o punom sastavu. Uglavnom, rijetka prilika za slušanjem pravoslavne glazbe iskorištena je najljepši mogući način!

Ovo je prvi javni nastup nekog kulturno-umjetničkog društva sa ovih prostora u Dubrovniku poslije rata, a moža i prije.

120328-hor_u_du2

120328-hor_u_du3