230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Uskoro nastavak izgradnje HE Dabar

Danas je u prostorijama Elektroprivrede RS u Trebinju ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenika Golić, direktoru Hidroelektrane HE "Dabar" Radivoju Bratiću, zvanično uručila dokument koji sadrži lokacijske uslove za izgradnju ove hidroelektrane.

120330-ers_dokument_he_dabar_031

120330-ers_dokument_he_dabar_008

"Ovaj dokument znači da su ispunjeni svi urbanističko-tehnički uslovi za izgradnju ovog vrlo važnog energetskog potencijala u istočnoj Hercegovini, koji će biti u kompleksu Gornjih Horizonata, a koji će kasnije podrazumjevati izgradnju još dvije hidroelektrane. HE Dabar ima preko 159 megavata i vrlo je važan infrastrukturni objekat za kompletnu istočnu Hercegovinu. Očekujemo, a mnogo zavisi od samih investitora, da do kraja aprila ove godine dobijemo svu potrebnu dokumentaciju za početak prve faze izgradnje ovog objekta, a to je izgradnja pristupnih puteva i pripremnih zemljanih radova. Sledeća faza bi predstavljala izgradnju ovog hidroenergetskog bloka. Korak po korak procedura bi izgledala ovako: lokacijski uslovi - ekološka dozvola - odobrenje za građenje.  Ispunjeni su svi zakonski uslovi za nastavak gradnje HE Dabar," istakla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Srebrenika Golić.

120330-ers_dokument_he_dabar_054

"Elektroprivreda RS je u aprilu mjesecu 2011. godine potpisala koncesioni ugovor sa Vladom RS i što se tiče aktivnosti na koje smo obavezani koncesionim ugovorom, oni do sada idu prema dinamičkom planu, čak i malo brže nego što je to njime  predviđen. U toku je izbor izvođača radova, koji provodi HE Dabar. Sve se radi prema dinamičkom planu i svi preduslovi što se tiče HE na Trebišnjici u pogledu finansijskih, materijalnih sredstava, kadrovskih resursa, su obezbjeđeni, a sve uz veliku podršku resornog ministarstva energetike, a naročito ministarstva za prostorno uređenje, i uvjerenja smo da ćemo početkom 2017. godine imati HE Dabar na mreži." navela je generalni direktor ERS Branislava Milekić. 

120330-ers_dokument_he_dabar_056

U prostorijama Preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" u Trebinju danas će biti održana stručna prezentacija i razmatranje radne verzije studije uticaja izgradnje HE "Dabar" na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na aspekte prevođenja resursa voda iz sliva rijeke Neretve u sliv rijeke Trebšnjice.

HE "Dabar" zajednički je projekat "Elektroprivrede RS" i HET-a, u vrijednosti 180 miliona evra.