230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Regionalno "Spelling bee" takmičenje održano u Narodnoj biblioteci Trebinje

Regionalno takmičenje u spelovanju riječi engleskog jezika poznato kao "Spelling Bee" po prvi put je održano u Trebinju, u Narodnoj biblioteci.

120331-spelovanje

Svoje umijeće pokazalo je šest predstavnika srednjih škola iz Istočne Hercegovine koje su prijavile svoje učešće. Po dva učenika iz Srednjoškolskog centra "Aleksa Šantić" iz Nevesinja, Gimnazije "Jovan Dučić" i Centra srednjih škola iz Trebinja kao pobjednici u svojim školama borili su se za plasman na državno prvenstvo. Prvo mjesto osvojila je Gorana Elez, gimnazijalka iz Trebinja, drugo mjesto Ivana Đurica iz Nevesinja, a trećeplasirani je bio Božidar Spaić iz Trebinje. Najboljima su uručeni trofeji, certifikati i vrijedne nagrade: kindle elektronski čitač knjiga i set riječnika.

120331-nagrade_i_trofeji

120331-Pobjednica_Gorana_Elez

Pobjednica Gorana Elez i drugoplasirana Ivana Đurica uskoro putuju u Sarajevo na finalno takmičenje zajedno sa svojim roditeljima i profesorima.

U spelovanju se kroz ovo takmičenje do sada oprobalo oko 1.200 učenika u 65 škola širom Bosne i Hercegovine, u svojim učionicama u decembru prošle godine. Po dva pobjednika svakog od devet regionalnih takmičenja učestvovat će na državnom finalnom takmičenju koje će se održati u Sarajevu u Kamernom teatru, 21. aprila, u sklopu Festivala američke kulture.

120331-spell_bee

"Spelling Bees" testira umijeće učenika u spelovanju riječi na engleskom jeziku. Engleski jezik ne slijedi pravilo bukvalnog spelovanja, te je poznato koliko riječi mogu biti teške za spelovati. "Spelling Bee" takmičenja se održavaju u školama širom SAD-a kako bi se pomoglo učenicima u učenju engleskog jezika, poboljšanju vještina spelovanja i obogaćivanju riječnika, ali i zato što su ova takmičenja zabavna za učenike i publiku.