230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena 18. Međunarodna konferencija "Evropske integracije i problemi identiteta naroda"

Otvaranju večerašnje konferencije Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda "Evropske integracije i problemi identiteta naroda" u Trebinju, prisustvovalo je pedesetak predstavnika iz 15 zemalja, a između ostalih, prisustvovali su vladika Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.

120404-konferencija_pravoslavlje_023

Na konferenciji su pročitani pozdravni govori patrijarha srpskog Irineja, kao i gruzijskog i bugarskog patrijarha i predstavnika ruske državne Dume.

Konferenciju o temi "Evropske integracije i problem identiteta naroda" organizovali su Fond, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i opština Trebinje, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

Fond jedinstva pravoslavnih naroda osnovala je moskovska patrijaršija devedesetih godina prošlog vijeka, a konferencije se održavaju svake godine u nekoj od pravoslavnih zemalja.

120404-konferencija_pravoslavlje_041

O temi konferencije večeras su govorili predsjednik Fonda Aleksejev Valerij Arkadijevič i vladika crnogorsko-primorski Amfilohije, a skupu se obratio i ambasador Rusije u BiH Aleksan Bocan-Harčenko.

120404-konferencija_pravoslavlje_050

120404-konferencija_pravoslavlje_054

120404-konferencija_pravoslavlje_061

"Mi u Srpskoj opredijeljeni smo za EU kao skup vrijednosti kojima nesumnjivo pripadamo i tu evropsku kuću smo ovdje davno izgradili", rekao je Dodik otvarajući večeras u Trebinju ovu konferenciju. 

120404-konferencija_pravoslavlje_032

Predsjednik Srpske je istakao da Trebinje zaslužuje da bude domaćin konferencije Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, jer živi pravoslavnu vjeru.

"To je grad koji na najbolji način šalje poruku kako je Srpska pravoslavna crkva integrisana u zajednicu i kako vrijednosti i ulogu može da odigra u svojoj zajednici", rekao je Dodik.

Načelnik opštine Trebinje Dobrosav Ćuk je u ime grada domaćina istakao da brojni hramovi i manastiri, srednjovjekovni spomenici duhovne kulture rasuti po hercegovačkim vrletima svjedoče o kontinuitetu i dugoj tradiciji pravoslavne misli i identiteta na hercegovačkim prostorima.

"U posljednih dvadesetak godina svjedoci smo velikog duhovnog preobražaja našeg kraja i naroda na čemu smo posebno zahvalni duhovnim pastirima hercegovačkim, vladikama Atanasiju i Grigoriju, čiji je doprinos snaženju života crkve međunarodno nemjerljiv i nenadoknadiv", poručio je Ćuk.

120404-konferencija_pravoslavlje_072

Konferencija će biti nastavljena sutra. (Srna)