230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počeo "Dučićev Dan"

Naučnim skupom pod nazivom Pesničko delo i misao o poeziji Milovana Danojlića, danas je u Trebinju, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost Begrad, Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Opštine Trebinje, danas je u Trebinju počela tradicionalna pjesnička manifestacija Dučićev dan posvećena pjesniku Jovanu Dučiću.

120405-ducicec_dan_konferencija_005

U radu skupa učestvuju eminentna imena književnih stvaralaca, pjesnika, književnih teoretičara iz oblasti srpskog jzika.

Pozdravljajući rad skupa u ime grada domaćina, načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk je istakao da ovaj zajednički projekat, koji se realizuje č godina, ne samo da baca svjetlo na pojedinačnog autora – pjesnika, nego ocrtava i obogaćuje našu sveukupnu književnu baštinu, u vremenu koje je teško, i u svijetu, prenapeto i mnogi kažu - sumračno.

„Vrednujući i podcrtavajući ono što je dostojno naših najboljih pjesnika, mislim da u jedan takav svijet unosimo više svjetlosti i više nade, i jednu višu civilizacijsku i kulturnu, široku pobjedničku energiju" rekao je dr Ćuk, najavljujući za narednu godinu izlaženje Zbornika naučnih radova koji će sveobuhvatnije osvijetliti poeziju Milovana Danojlića.

Profesor doktor Aleksandar Jovanović, sa Učiteljskog fakulteta Beograd nagasio je da je „Dučićev dan" doprinos srpskoj kulturi i da je stvaralaštvo Milovana Danojlića i Jovana Dučića povezano.

120405-ducicec_dan_konferencija_010

„Obojica su pjesnici i putopisci, ne zastaju pred žanrovskim granicama, što govori o složenosti slike svijeta koju žele da nam predoče", dodao je Jovanović.

Profesor doktor Jovan Delić , rukovodilac Naučnog skupa izrazio je zadovoljstvo što se na ovaj način daje poseban pogled na poeziju znamenitih pjesnika, Milovana i Danojlića i Matije Bećkovića, kojima je s pravom pripala Dučićeva nagrada.

U okviru programa ovogodišnjeg skupa o poeziji Milovana Danojlića, biće predstavljena edicija prepjeva Milovana Danojlića, te zbornik O pesmama, poemama i poetici Matije Bećkovića, nastao na prošlogodišnjem naučnom skupu. (Opština Trebinje)

120405-ducicec_dan_konferencija_019