230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nevesinje traži milion KM odštete

Rukovodstvo opštine Nevesinje zatražilo je od "Elektroprenosa BiH" odštetu od milion maraka zbog nestanka električne energije uzrokovanog ljudskim nemarom u prvoj polovini februara.

120223-nevesinje

- Nevesinje je početkom februara tri dana ostalo bez napajanja električnom energijom usljed kvara na 110-kilovoltnom dalekovodu na teritoriji opštine Mostar.

To je otežalo ionako teško i složeno stanje izazvano snježnim padavinama i niskim temperaturama - piše u zahtjevu za naknadu štete koji je rukovodstvo opštine Nevesinje uputilo "Elektroprenosu BiH".

Nestankom električne energije prekinuto je snabdijevanje grada i svih prigradskih naselja vodom, pa su slavine bile suve za više od 10.000 stanovnika. Nestanak struje prouzrokovao je zamrzavanje vodovodnih postrojenja na jezeru Alagovac, odakle se stanovništvo snabdijeva vodom, kao i vodovodne i kanalizacione mreže, a nastali su i kvarovi na kućnim instalacijama i elektrouređajima.

- Ovakva situacija se desila i prije sedam godina, kad je zbog višednevnog prekida u snabdijevanju električnom energijom Nevesinje takođe pretrpjelo veliku materijalnu štetu. Tada, ali i u više navrata poslije, zahtijevano je da se ovoj opštini obezbijedi alternativno napajanje električnom energijom, što još nije učinjeno - napominje se u zahtjevu.

Predstavnici opštine Nevesinje raspolažu informacijom da je do nestanka električne energije došlo zbog ljudskog nemara, odnosno krađom spojnih elemenata na dalekovodnim stubovima.

- Zbog toga su preduzeća, ustanove i organizacije pretrpjeli veliku štetu na vodovodnim i kanalizacionim instalacijama, elektrouređajima i zahtijevamo naknadu štete od "Elektroprenosa BiH" koga smatramo odgovornim za nastalu štetu - konstatovano je u zahtjevu.

Nevesinje očekuje da će odgovorni obratiti pažnju na ovaj veliki problem, sprovesti planove za izgradnju prenosne mreže Gacko - Nevesinje i nadoknaditi nastalu štetu uzrokovanu neispravnošću sistema.

- Imajući u vidu da Nevesinje nije sigurno da ponovo neće doći u situaciju da zbog ljudskog nemara, krađa i drugog ostane bez električne energije i da zbog toga stanovništvo opštine opet trpi veliku štetu, hitno tražimo da se pitanje alternativnog napajanja električnom energijom opštine Nevesinje riješi u što kraćem roku - zahtijeva rukovodstvo opštine.

Snježno nevrijeme prošle zime Nevesinju je nanijelo štetu veću od deset miliona maraka. Tokom višednevnih vremenskih neprilika porušen je veliki broj stambenih i pomoćnih objekata, a veliku štetu pretrpjeli su stočari i poljoprivrednici. Samo za raščišćavanje puteva od snijega potrošeno je oko 350.000 maraka, a u opštinskom budžetu je za te poslove predviđeno svega 50.000 maraka. (Virtualna Hercegovina)