230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U integracije uz očuvanje nacionalnog identiteta

Jedina šansa za očuvanje identiteta srpskog naroda je znanje, izjavila je danas u Trebinju potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić.

120405-ducicec_dan_konferencija_030

"Samo tako se možemo prilagoditi promjenama oko nas ne gubeći vlastiti identitet. Neophodno je da razvijanjem znanja postignemo promjene koje će omogućiti da nam u budućnosti ne budu ugroženi identitet i tradicija koju smo naslijedili", rekla je Božićeva na Međunarodnoj konferenciji Fonda jedinstva pravoslavnih naroda "Evrointegracije i problemi identiteta naroda".

Prema njenim riječima, da bi se očuvali jezik, kultura i identitet neophodno ih je ugraditi u studijske procese.

"Moramo se potruditi da budemo što obrazovaniji jer ćemo tako znati da očuvamo identitet u okviru eropskih integracija", zaključila je Božićeva, koja smatra da je u Republici Srpskoj neophodno preispitati bolonjske procese.

Direktor Sekretarijata za vjere u Vladi Srpske Jovo Turanjanin ukazao je na to da najizraženiji i najtransparentniji problem, kao i najveće zamke pred Srbima stoje u sferi jezika i pisma, a potom kulturnog nasljeđa.

"Svako zna da ono po čemu Srbi najviše i jesu Srbi, ono što ih fenomenološki dvoji i razdjeljuje od svih drugih naroda i narodnosnih entiteta jesu jezik i još više pismo - ćirilica, kao i pravoslavna religija i crkva Svetosavska", istakao je Turanjanin.

Prema njegovim riječima, svoje nečinjenje za zaštitu srpskog jezika i pisma neki brane potrebom ulaska BiH, a preko nje i Republike Srpske i srpskog naroda u evropske integracije.

"Ćirilica i srpski jezik nisu nikakve prepreke ulasku Srba u Evropu i prihvatanju evropskih standarda. To je samo jeftino i naivno opravdanje onima koji se utrkuju u demonstraciji podaničkog mentaliteta i koji prilagođavanje tumače i praktikuju kao bespogovorno prihvatanje tuđih obrazaca", rekao je Turanjanin.

Valerij Aleksejev, predsjednik Fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Rusije, istakao je da je jedinstvo osnovna vrijednost života, te da je neophodno raditi na ukrepljenju duhovnih vrijednosti cijelog društva i svakog pojedinca zasebno.

Ocjenjujući da se proces evrointegracije susreće sa velikim problemima, Aleksejev je rekao da problem i krize sa kojima se susreće Evropa nije u problemu evra ili ekonomije, već u krizi identiteta naroda koja neće biti riješena bez uključivanja duhovnih vrijednosti hrišćanskog naroda.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sinoć je sa otvaranju konferencije poručio da pravoslavni narodi mogu da se pridruže evroatlantskim integracijama, ali samo tako da prihvate dobra iskustva evropskih naroda, koji će se, sa druge strane, osloboditi onog nasilnog, prihvatajući takođe ono dobro od pravoslavaca.

"Evrointegracije ne smiju biti vođene na način da nam se desi nešto što se dešavalo u BiH ili kao što se sada dešava na Kosovu i Metohiji, gdje se uz nezapamćeno nasilje, Srbi žele odvojiti od nacionalnog i duhovnog identiteta, odnosno, pokušava se ugroziti upravo ono što je narodu najsvetije", naglasio je mitropolit Amfilohije.

Konferencija Fonda jedinstva pravoslavnih naroda biće nastavljena sutra od 09.00 časova kada je najavljeno i obraćanje vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija. (Srna)