230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Promocijom zbornika Matije Bećkovića završen "Dučićev dan"

Poetsko-muzičkim programom "Veče laureata", koji je ove godine posvećen posljednjem dobitniku Dučićeve nagrade pjesniku Milovanu Danojliću, u Trebinju je završena pjesnička manifestacija "Dučićev dan".

120407-matija_beckovic_011

Govoreći o Danojlićevoj poeziji, magistar Valentina Hamović istakla je sinoć da je njegovo pjesničko djelo obilježeno neprekidnim i nespokojnim traganjem za životnom uporišnom tačkom i novim poetskim formama od pjesničkih početaka "u znaku emocijalane uzavrelosti" i "ličnog nesporazuma sa svijetom", do samospoznaja u povratku zavičajnim prostorima, elementarnoj prirodi i jednostavnosti izvornog jezika.

120407-ducic_dan1

"Povratak iz svijeta apstraktne duhovne bezzavičajnosti modernog doba u živopisnu zavičajnost svog rodnog prostora, njegovih pejsaža, jezika, predanja i mentaliteta pokazuje se kao proces srastanja čitavog Danojlićevog pjesništva sa njegovim najdubljim pamćenjem, svejedno gdje pjesnik boravio, u tuđini ili u zavičaju", zaključila je Hamovićeva.

U odsustvu, pjesnik Milovan Danojlić se skupu u njegovu čast obratio pismom u kojem je gradu Trebinju odao priznanje što je, kako je naveo, slaveći uspomenu na svog velikog sina, u srpskom plemenu i ovom oskudnom vremenu, uzelo ulogu čuvara svetog plamena poezije.

Poeziju Milovana Danojlića govorio je glumački duo Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić i Jasmina Stojiljković.

U muzičkom dijelu programa Večeri laureata nastupili su združeni horovi Trebinja - "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" i "Tribunija", te Kamerni hor Hercegovačke Gračanice, prvakinja Opere u Beogradu Jasminka Trumbetaš i gost beogradske opere Li Hun iz Južne Koreje, uz klavirsku pratnju Nevene Živković iz Beograda, te klarinetista Svetislav Vasić iz Herceg Novog, uz muzičku pratnju Božidara Vučura.

120407-ducicev_dan2

120407-ducicev_dan3

120407-ducicev_dan1

120407-ducic1

Uoči završnog programa Dučećevog dana, u Muzeju Hercegovine promovisan je zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa o temi "Poeme i poezija Matije Bećkovića", čiji su izdavači Institut za književnost i umjetnost i Učiteljski fakultet iz Beograda, u saradnji sa Dučićevim večerima poezije.

120407-matija_beckovic_019

Nakon promocije zbornika, održano je i mini poetsko veče, u kojem je svoje stihove govorio pjesnik Matija Bećković. (Srna)