230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana Javna rasprava Nacrta Zakona o zaštiti od požara

Danas je u prostorijama opštine Trebinje održana javna rasprava Nacrta Zakona o zaštiti od požara na kojoj su učestvovali predstavnici Civilne zaštite Trebinje, pripadnici Vatrogasnih jediica Trebinje i Lastva, kao i pripadnici CJB Trebinje i CJB Istočno Sarajevo, s obzirom da javna rasprava obuhvata opštine iz nadležnosti ovih Centara.

120419-policija_civilna_pozar_018

- Narodna skupština Republike Srpske odlučila je da se Nacrt zakona o zaštiti od požara, uputi na javnu raspravu, jer se navedenim Nacrtom zakona uređuju pitanja  koja su od posebnog značaja  za građane i o kojima je neophodno da se najšire konsultuju zainteresovani organi i organizacije, naučne i stručne institucije, - istakao je Aleksandar Vranješević, načelnik inspektorata protivpožarne zaštite u MUP-u RS.

U izjavama za novinare predstavnici MUP-a RS se nisu izjasnili o pooštravanju kazni za fizička lica, koja su sve češći uzročnici požara na ovim prostorima.

"Za područje istočne Hercegovine, gdje je uzrok gotovo svih požara ljudski faktor, veoma je bitno da počinilac bude adekvatno kažnjen", rekao je komandir Vatrogasne jedinice u Ljubinju Ranko Radić, napominjući da je prošle godine na ovom području izgorjelo 30,37 odsto teritorije, a da niko od lica koja su izazvala te požare nije kažnjen.

Radić je napomenuo da je u martu ove godine u 14 velikih požara izgorjelo blizu 3.000 hektara, ističući da je glavni uzrok ljudski faktor.

On je ocijenio kao apsurdno da je Nacrtom zakona predviđeno da počinioci ne podliježu kaznenim mjerama, već samo oni koji se ne odazovu gašenju požara.

"Mi nemamo nikakvo zakonsko uporište da angažujemo fizičko lice da gasi požar, osim ako mu platimo dnevnicu", rekao je Radić i dodao da se vatrogasci ni na koga ne mogu osloniti, osim na profesionalne snage.

Zakonom o zaštiti od požara propisuje se sistem zaštite od požara, prava i obaveze privrednih društava i drugih pravnih lica, republičkih organa uprave i drugih organa, jedinica lokalne samouprave,  preduzetnika i drugih fizičkih lica kao subjekata zaštite od požara,  mjere zaštite od požara, planiranje i organizovanje zaštite od požara, organizacija vatrogasne službe,  gašenje požara,  nadzor nad sprovođenjem mjera zaštite od požara i finansiranje zaštite od požara.

Zaštita od požara obuhvata skup mjera i radnji upravne,  organizacione, materijalno-tehničke,  obrazovne i propagandne prirode,  koje se preduzimaju radi sprečavanja izbijanja i širenja požara, njegovog otkrivanja i gašenja, te spasavanja ljudi i imovine ugroženih požarom.

Zaštita od požara je djelatnost od opšteg interesa za Republiku Srpsku i organizuje se i sprovodi u svim mjestima i na svim objektima koji su izloženi opasnostima od izbijanja i širenja požara.

120419-policija_civilna_pozar_012