230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjski astronomi i "Globalni mjesec astronomije 2012"

Trebinjsko Astronomsko Udruženje je bilo jedino u širem regionu (od oko 30-ak astronomskih društava) koje je učestvovalo u međunarodnoj akciji popularizacije astronomije pod nazivom ''Globalni mjesec Astronomije 2012''.

120501-astro11

Mjesec april je bio proglašen je za ''Globalni mjesec Astronomije 2012'' - ''Global astronomy Month 2012''. Ovu, već dugogodišnju akciju, pokrenulo je međunarodno udruženje ''Astronomi Bez Granica'' - ''Astronomers Without Borders''. Tokom aprila širom planete Zemlje održavale su se brojne akcije vezane za popularizaciju astronomije putem predavanja, izložbi, TV emisija i posmatranja neba.

Trebinjsko Astronomsko Udruženje se uključilo u ovu globalnu akciju organizovanjem dva javna posmatranja, na početku i kraju aprila, kojima je prisustvovalo oko 150 naših sugrađana, većinom djece i omladine. Početkom aprila (02), u programu ''Lunarna nedelja'', bilo je organizovano posmatranje Mjeseca. Prisutni su tada bili informisani o Mjesecu, Zemljiom saputniku u svemiru koji je sastavni dio života na našoj planeti. Tokom posmatranja, pored osnovnih informacija o veličini i porijeklu, prisutnim je objašnjeno zašto Mjesec mjenja faze, kako Mjesec utiče na svakodnevni život, zašto je Mjesec vidljiv tokom dana...

120501-astro1

Uvečer 30. aprila u okviru programa ''Planetarni trio'', organizovano je posmatranje sa šetališta bazena u naselju Bregovi. Pored osmatranja Mjeseca koji je bio visoko na nebu i pružao divnu sliku u novom teleskopu Celestron Nexstar 8SE, zainteresovani prolaznici su imali priliku baciti pogled na tri planeta, Veneru, Mars i Saturn koji je po mišljenju većine bio najljepši osmatrani objekt, sa svojim prstenovima, smeđim ekvatorijalnim pojasom i dva sjajnija satelita. Posmatrači su bili informisani o podacima i zanimljivostima vezanim za ova tri planeta kao i o raznim astronomskim temama po interesovanju prisutnih.

120501-astro2