230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Proslavljen Sveti Vasilije Ostroški u Mrkonjićima

Njegova svetorst patrijarh srpski Irinej, danas je, na dan Svetog Vasilija Ostroškog (12. maj), uz sasluženje episkopa SPC Grigorija, Atanasija, Joanikija, Fotija i Maksima, služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u selu Mrkonjići, u ckrvi koja je podignuta na mjestu rodne kuće velikog srpskog svetitelja.

120512-mrkonjic1

"Sveti Vasilije se udostojio velike milosti Božije i tu milost daje svima koji mu pristupaju sa verom, molitvom i ljubavi" rekao je patrijarh Irinej i dodao: "Gospod nam je dao velike svete ličnosti i svetinje kojima se ponosimo. Gospod nam zapovijeda ne samo da se međusobno poštujemo već smo pozvani da volimo i poštujemo i druge narode i da ljubimo neprijatelje svoje", istakao je srpski patrijarh.

120512-mrkonjic2

120512-mrkonjici1

On je pozvao srpaki narod da nikada ne zatvara put koji su mu ukazali sveci svojim primerom, životom i vjerom, jer je to, kako je rekao, put ka Bogu.

Umirovljeni episkop Atanasije je poručio da je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrodški ambasador na zemlji svih svetih na nebu, koji je sa Hristom i u Hristu ljudima pokazao put ka Bogu.

120512-mrkonjici2

Svatoj Arhijerejskoj Liturgiji u Mrkonjićima, u Popovom polju, uz predstavnike lokalnih vlasti istočnohercegovačkih opština, prisustvovalo je više hiljada vjernika iz Hercegovine i susjednih crnogorskih gradova, predstavnici istočnohercegovačkih opština, kao i brojni gosti iz Srbije, Crne Gore i drugih zemalja.

Patrijarh Irine danas će, nakon Mrkonjića, posjetiti Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, a sutra, poslednjeg dana njegove prve posjete Hercegovini i Eparhiji Zahumsko-Hercegovačkoj i Primorskoj, posjetiće Gacko, Nevesinje i Mostar.