230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Patrijarh odlikovao Emira Kusturicu ordenom Svetog Save

Nakon Svete Alrhijereske Liturgije, kojoj su, između ostalih, prisustvovali i predsednik RS Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Jovo Turanjanin i savjetnik predsjednika Srbije Mlađen Đorđević, patrijarh Irinej uručio je proslavljenom srpskom filmskom režiseru Emiru Kusturici Orden Svetog Save prvog stepena, kojim ga je, na prijedlog Eparhije ZHiP, odlikovao Sinod SPC za veliki doprinos u očuvanju kulturnih vrednosti srpskog naroda i zadužbinarstvo.

120512-mrkonjici5

Ističući da je Orden Svetog Save najznačajnije priznanje u njegovom životu, Kusturica je rekao da čovjek koji se veže za Svetog Savu dolazi do apsolutne čistote duha, koja jedino može da spase ovaj svjet.

"Ovo za mene znači najvišu stepenicu na koju može da se stane sa duhovnim uzvišenjem i osjećanjem", istakao je Kusturica nakon što mu je uručen orden i dodao da Sveti Sava donosi ideju plemenitosti i žrtvovanja.

120512-kusta1

Kusturica je napomenuo da se ovo priznanje ne može porediti ni sa jednim dosadašnjim, te da ima još veći značaj jer mu je dodijeljeno na svetom mjestu, mjestu rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, jednog od najvećih svetaca u srpskom narodu.