230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Patrijarh Irinej posjetio Nevesinje

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je danas u Nevesinju, gdje ga je dočekalo nekoliko hiljada vjernika, da srpski narod ima povjerenja u Srpsku pravoslavnu crkvu koja ga je u vrijeme tragedija i burnih vremena uvijek vodila na najbolji mogući način.

120513-nevesinje_Patrijarh1

"Svi mi činimo Crkvu Hristovu i svetosavsku, koja je vodila i duhovno vodi ovaj narod. Vi ste srpski ponos i nada, narod koji živi i raduje se što ovaj grad živi normalno u slozi i ljubavi, i što sa svojim duhovnim vođama imate dobre odnose kakvi su bili i u dane Svetog Save", poručio je patrijarh Irinej ispred hrama Vaznesenja Gospodnjeg.

Patrijarh Irinej izrazio je zadovoljstvo što Hercegovci znaju šta patrijarh znači za srpski narod i dodao da ga za Nevesinje vežu divne uspomene.

Patrijarha su pjesmom dobrodošlice dočekale pjevačka grupa "Srpski soko" iz Nevesinja i KUD Nevesinje, koji su bili obučeni u narodne nošnje. Ono su otpjevali srpske izvorne pjesme "Zapjevati imam volje ispred srpske bogomolje" i "Nevesinje moje malo patrijarha pjesmom dočekalo", te priredili bogat kulturno-umjetnički program.

Njegovu svetost patrijarha Irineja, koji prvi put dolazi u ovu hercegovačku opštinu, pozdravio je načelnik opštine Branislav Miković, nakon čega je patrijarh otputovao u Mostar, gdje će okončati trodnevnu posjetu Hercegovini.

Sa patrijarhom su u Nevesinju bile i vladike - zapadno-američki Maksim, budimljansko- nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, kao i umirovljeni episkop zahumsko - hercegovački Atanasije.

Ovo je prva posjeta patrijarha Irineja Hercegovini i Federaciji BiH od stupanja na tron Svetog Save, a peta Republici Srpskoj. (Srna)