230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Muzikoterapijom do pozitivne energije

Danas je u organizaciji Muzičke škole Trebinje i Udruženja djece i roditelja sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko", održan mali muzički koncert, u kojem su aktivno učestvovala djeca iz ovog udruženja.

120516-muzikoterapija4

"Veoma sam ponosan na svu djecu koja su danas pokazala da osjećaju, razumiju muziku i na sebi svojstven način doživljavaju kao pozitivnu energiju. Muzika jeste razonoda, ali je ovo ipak jedan od načina da se kroz igru i pjesmu djeca nauče i mnogim drugim stvarima, kao što su red, disciplina, poštovanje drugara, što su i pokazali na današnjem koncertu. Projekat obuke djece je počeo 1. novembra prošle godine, od kada su sa mališanima rađena po dva časa sedmično. I pored svojih obaveza, škole i drugih aktivnosti, mališani su svojim današnjim nastupom oduševili sve prisutne posjetioce"- istakao je profesor Muzičke škole Trebinje Milisav Sukonjica.

"Inicijativom Udruženja, kao i samih roditelja ubuduće je planirano da se ovakve aktivnosti i pored projekta nastave, jer su pokazale veliko interesovanje i napredak kod djece", dodao je profesor Sukonjica.

Nosilac Projekta "Zajedno možemo više", koji je nastavak projekta "Rastimo zajedno otklonimo barijere poštujmo dječija prava", je Udruženje djece i roditelja sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja.

Poznato je da nas muzika koju volimo čini veselim i zadovoljnim, da nas relaksira i smanjuje stres, ali relativno mali broj ljudi zna da se muzika može koristiti u terapeutske svrhe u brojnim granama medicine.

Primjena tehnika muzikoterapije dovodi do podsticanja psihomotornog razvoja i emocionalnog razvoja, te razvoja socijalnih vještina kod djece i adolescenata. Muzikoterapija u školskim i predškolskim ustanovama doprinose procesu inkluzije djece sa specijalnim potrebama, smanjuju autoagresivno i heteroagresivno ponašanje kod djece i adolescenata, doprinosi razvoju kreativnosti, utiče na mobilisanje svih kapaciteta kod djeteta i postizanju boljih rezultata u školi.