230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Olimpijski duh i u Nevesinju

Dok su oči svjetske javnosti uprte u London, u kom u petak, 27. jula, počinju Olimpijske igre, Nevesinjci pripremaju svoju manifestaciju viteštva, koja ima dužu tradiciju od modernih Olimpijskih igara!

110805-nevesinje olimpijada

„ERO" NA BORILIŠTIMA Maskota Nevesinjske olimpijade

120724-ero
Nijedan događaj u Hercegovini ne budi toliko interesovanje kao tradicionalna Nevesinjska olimpijada. Znaju to dobro organizatori ove sportske, kulturne i turističke manifestacije, pa su već prionuli na posao kako bi što spremnije dočekali ovogodišnju 137. po redu smotru viteštva i tradicije. Organizacioni odbor je odlučio da centralni dio programa sa konjskim trkama i tradicionalnim i viteškim disciplinama bude održan na Bratačkom lugu kod Nevesinja 19. avgusta, ali će prve medalje biti podjeljene mnogo ranije.
Sportisti iz zemlje i regiona nadmetaće se u više od 30 disciplina, a oni najbolji, osim medalja, osvojiće i vrijedne novčane nagrade organizatora i sponzora. Manifestaciju će pratiti i niz kulturnih i turističkih sadržaja kao što su sajam prehrambenih proizvoda i ručnih radova, izložbe slika, festival mladih guslara i olimpijski kviz koji ovu avgustovsku svetkovinu u Nevesinju čine prepoznatljivom u regionu.
Predsednik Organizacionog odbora Nevesinjske olimpijade i načelnik opštine Branislav Miković očekuje da će i ovogodišnja svetkovina proći u duhu saborovanja i drugovanja.
- Nevesinje i Hercegovinu oduvek su krasili ljubav, sloga i otvorenost i to ćemo pokazati i tokom predstojeće Olimpijade - ističe Miković.
Vlado Vuković iz sela Rogače, koji je devedesetih godina bio jedan od najaktivnijih u organizacionom odboru Olimpijade, kaže da je u novijoj istoriji tradicija održavanja konjskih trka prekinuta samo u tri navrata.
- Čak i 1994. godine, u vreme kada su naši momci ginuli braneći Nevesinje, narod ovog kraja smogao je snage da organizuje Olimpijadu. Poslali su nam tada prijatelji iz Šapca preko Crne Gore konje da se takmiče. Okupilo se na Bratačkom lugu usred rata nekoliko hiljada ljudi - priseća sa Vuković.
Kao i svaka velika manifestacija i Nevesinjska olimpijada ima svoju maskotu - „Eru". Kršni Hercegovac u narodnoj nošnji sa opancima i sportskim dresom biće „domaćin" na svim borilištima. Maskota je rad karikaturiste Jovana Bratića, široj javnosti poznatog po istorijskim stripovima. (Press)