230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Čađo: Trenutno stanje na požarištima pod kontrolom!

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija obišli su danas, požarom ugrožena područja u okolini Trebinja, nakon čega su održali kratki sastanak gdje su raspravljali o procjeni trenutnog stanja, te o najefikasnijem iznalaženju rješenja za nastale probleme na požarištima u Hercegovini.

120825-cadjo1

Sastanku su još prisustvovali i predstavnici Regionalnog centra civilne zaštite Trebinje, šefovi štabova civilne zaštite opština koje su požarom ugrožene, komandiri vatrogasnih jedinica sa područja Hercegovine, Centra javne bezbjednosti Trebinje i Centra za gazdovanje kršem.

"Nemamo požara koji u ovom trenutku prijete da na bilo koji način ugroze ili veće površine ili veći broj ljudi, te smatram da je stanje na požarištima u Hercegovini pod kontrolom.  Impresioniran sam angažmanom velikog broja ljudi, ne samo ljudi iz Vatrogasnih jedinica već i dobrovoljaca iz javnih preduzeća i savjesnih građana. Na požarima trenutno imamo angažovane sve vatrogasne jedinice. Utvrdili smo prioritete za angažovanje dodatnih snaga, i materijalno-tehničkih sredstava. Helikopteri kojima raspolažu OS BiH su već angažovani na različitim stranama, a postoji mogućnost da će ipak u poslijepodnevnim časovima, možda, helikopteri dejstvovati na području Hercegovine. Druga rezerva je potecijalna mogućnost angažovanja helikoptera Ruske Federacije iz baze u Nišu, ali još uvijek nije izvjesno kada će on doći, jer je trenutno angažovan na gašenju požara velikih razmjera na planini Zlatibor. Naravno na ovom sastanku smo se bavili angažmanom policije na eventualnom otkrivanjem počinilaca tj. izazivača požara. Jedan od zaključaka ovog sastanka je da sa preko Republičke uprave Civilne zaštite stupi u kontakt sa kolegama iz Crne Gore i Hrvatske kako bi ostvarili što bolju komunikaciju te na taj način najefikasnije u  blagovremeno lokalizovali eventualne požare", - istakao je Ministar Čađo na današnjoj press konferenciji.

120825-cadjo2

Na ovom sastanku su određeni i prioriteti gašenja požara, te je odlučeno da se trenutno gasi na Trebinjskim brdima u Trebinju, te na planini Bjelasici u Gacku, a zatim na platou Vranjska i Sitnica u Bileći.

Stanje na požarištima u trebinjskoj opštini jutros je stabilnije u odnosu na prethodni dan jer vatra ne prijeti naseljenim mjestima. U Civilnoj zaštiti Trebinje je potvrđeno da je i u rejonu Staro Slano nešto bolja situacija, a požarište obezbjeđuju vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite.

I dalje su aktivni požari na Trebinjskim brdima na području Begović kule i Bioca, te na planinskom masivu Bijela gora i Diklićima u Trebinjskoj šumi.

Načelnik Regionalnog štaba Civilne zaštite Radoslav Prelo  je potvrdio na je na području istočnohercegovačkih opština već danima aktivno desetak požara koji se šire ali da su pripadnici Služba za gašenje na terenu i sprečavaju da se vatra primakne naseljenim mjestima.