230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen "Dan bez automobila" (foto)

Danas se spred Hotela "Leotar" u Trebinju okupilo oko 150 biciklista i vožnjom ulicama grada obilježen je "Dan bez automobila" čiji je glavni cilj jačanje svijesti građana o ozbiljnom zagađenju prirode uzrokovanom prekomjernom upotrebom vozila.

120923-bicikla6

Ova sportsko-rekreativna i edukativna manifestacija se odvija povodom Međunarodnog dana bez automobila. Aleksandar Vukanović, predsjednik NVO Centar za održivi razvoj i ekologiju iz Trebinja koja je organizator manifestacije, istakao je da treba promovisati vožnju biciklom i apelovao da građani što češće ostave automobile kod kuće i da u grad izađu pješke, na biciklu ili na rolerima.

"Na osnovu podataka zdravstvenih ustanova, na području Trebinja je sve više djece sa deformitetima kičme i stopala, što ukazuje na nedovoljnu fizičku aktivnost. Na ovaj način želimo da ih pokrenemo da izađu iz kuća i da se uključe u sportske aktivnosti", rekao je Vukanović.

Na ulice Trebinja danas je izašao i veliki broj djece na biciklima i rolerima koja su pokazala svoje umijeće u vožnji na poligonu ispred 

Članovi NVO Centar za održivi razvoj i ekologiju „CORIE" Trebinje, juče su dijelili edukativne brošure povodom međunarodnog dana bez automobila. Brošure sadrže korisne savjete za vozače, kako da doprinesu smanjenju negativnog uticaja vozila na okolinu. Edukativni materijal je štampan uz finansijsku pomoć Grada Trebinja, koji je i partner u projektu „Dan bez automobila". 

22. septembar obilježava se kao „Međunarodni dan bez automobila". Na ovaj dan ljudi u većini gradova Evrope svoj automobil ostavljaju kod kuće i na posao, u grad, ... odlaze biciklom, pješice ili nekim od vidova gradskog prevoza.