230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Obilježen Svjetski dan čistih planina

Danas, 26. septembra se obilježava Svjetski dan čistih planina. NVO Centar za održivi razvoj i ekologiju „CORIE" iz Trebinja je tim povodom organizovao ekološke radionice sa učenicima članovima ekoloških sekcija osnovih škola.

120926-eko1

- Nastava u prirodi je najbolji način da učenici praktično urade sve ono što su teorijski učili u školi, izjavio je mr Aleksandar Vukanović. Današnje aktivnosti su bile bazirane na orjentaciji i snalaženje u prirodi, određivanju strana svijeta pomoću sunca, časovnika, mahovine, godova drveta, sjenke i naravno kompasa – busole. Učenici su imali prilike da steknu znanja iz kartografske pismenosti, kao i pravilima ponašanja pri boravku u planinama.

120926-eko2
Svjetski dan čistih planina predstavlja odličnu priliku da se promoviše podizanje javne svijesti o očuvanju planina i njihovih prirodnih bogastava u cilju zaštite i održivog razvoja planinskih područja. Planine su izuzetno bitne za održavanje života na Zemlji. Daju nam kiseonik, osiguravaju pitku vodu, pružaju stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, dijele s čovjekom svoju ljepotu i nude mu ju na neograničeno uživanje. Planine zauzimaju oko petinu kopna i osiguravaju egzistenciju velikom procentu ljudske populacije. Zbog svojih prirodnih resursa vijekovima su iskorištavane i zloupotrebljavane. Danas planinama prijete nove opasnosti od globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Pri tome su posebno ugroženi izvori pitke vode koji izviru u planinama, a o kojima ovisi više od polovine ljudske populacije. I klimatske promjene imaju snažan nepovoljan uticaj na očuvanje planina u njihovom izvornom i čistom stanju.

120926-eko3