230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Bez zelenog kartona u zemlje Evropske unije, Srbiju, Švajcarsku, Andoru, Island i Norvešku

Vlasnici motornih vozila iz BiH moći će od danas, 19. oktobra 2020. godine, putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte u zemlje Evropske unije, Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju, saopšteno je iz Biroa zelene karte u BiH.

201019 Zeleni karton

U saopštenju se precizira da je nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterijuma i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u BiH potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je BiH postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa EU, Švajcarske i Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te odlukom Кomisije EU od 28. septembra o primjeni direktive Evropskog parlamenta i Savjeta vlasnicima motornih vozila iz BiH je omogućeno da od 19. oktobra putuju u te zemlje bez kontrole postojanja zelene / bijele karte.
„To praktično znači da organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih navedenih zemalja prestaju sa obavezom kontrole postojanja zelene/bijele karte, kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti za štetu pričinjenu trećima, za sva vozila sa registarskim oznakama“, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način se vozila iz BiH u svemu izjednačavaju sa vozilima iz EU, Švajcarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije, što se može smatrati dostizanjem najviših standarda kada je riječ i korištenju motornih vozila u Evropi, istakli su iz Biroa zelene karte BiH.

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) pozitivno ocjenjuje evropsku odluku da se vozačima iz Republike Srpske i BiH omogući putovanje u zemlje EU, te Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju bez takozvanog zelenog kartona, ali da treba nastaviti raditi na tome da se ukine obavezno posjedovanje zelenog kartona za vozače iz Srpske i BiH u svim zemljama iz Evrope.
AMS RS poziva sve vozače iz Srpske i BiH da se prije polaska na put u neku od evropskih zemalja dobro informišu o samoj ruti kretanja, jer je lako moguće da neka od zemalja u tranzitu traži posjedovanje zelene/bijele karte osiguranja. (Izvor: Srna, AMS RS)

ZEMLJE ZA КOJE NE TREBA ZELENA/BIJELA КARTA OSIGURANJA

Srbija, Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Кipar, Češka, Njamačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Grčka, Mađarska, Hrvatska, Italija, Irska, Island, Luksemburg, Litvanija, Latvija, Malta, Norveška, Holandija, Portugal, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Švajcarska.

ZEMLJE ZA КOJE TREBA ZELENA/BIJELA КARTA OSIGURANJA

Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Rusija, Iran, Izrael, Moldavija, Maroko, Tunis, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.