230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Veče sjećanja na Vlastimira Brata Pavlovića

Književno udruženje "Susret" Trebinje i Muzej Hercegovine vas pozivaju na veče posvećeno Vlastimiru Bratu Pavloviću, trebinjskom pjesniku i novinaru, koje će biti održano 30. novembra 2023. godine u 19.00 časova u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

231128 omaz bratu

Program predstavlja omaž Bratu Pavloviću i njegovom stvaralaštvu. Ujedno, ovo je i obilježavanje 95. godišnjice od njegovog rođenja.
Program:

Ranko Slijepčević: „Trebinjska“
Jefimija Ot: „Vijenac lovora za pjesnika“ I dio (Ljubiša Anđelić)
Milana Babić: O Pavlovićevoj poetici
Momir Brkić: „Šemsa“ (Brato Pavlović)
Mr Jelena Glušac, klavir: „Tango“ A. Piazzolla
Olgica Cice: O poeziji za djecu Brata Pavlovića
Milana Babić: Riječ-dvije o Petrici Dučić
Petrica Dučić: Priča o fotografijama
Olgica Cice: „Bratu Pavloviću ( pjesniku)“
Aleksa Antelj: „Iz Ruskog cara“ ( Brato Pavlović)
Jefimija Ot: „Vijenac lovora za pjesnika“ II dio (Ljubiša Anđelić)
Olgica Cice: Epitaf na grobu Brata Pavlovića

Vlastimir Brato Pavlović rođen je u Trebinju 1928. Školovao se u Trebinju, Mostaru, Sarajevu i Beogradu. Jedan je iz prve generacije bosanskohercegovačkih novinara i književnika nakon Drugog svjetskog rata. U Trebinju je radio kao glavni urednik Glasa Trebinja.
U Sarajevu se bavio novinarstvom i bio član redakcije u Glasu pionira, Omladinskoj riječi, Radio Sarajevu i Večernjim novinama. Početkom pedesetih godina odlazi u Beograd gdje prvo studira na Visokoj novinarsko-diplomatskoj školi, a potom prelazi na Odsjek za književnost i jezik Filozofskog fakulteta.
Umro je 1974. godine, u 47. godini života, od srčanog udara u Sarajevu. Sahranjen je u rodnom Trebinju. Objavljene su mu zbirke pjesama: Sjećanja, Ravnica neba, Virovi, Devojčica postupaka i Panika ogledala, zbirke pjesama za djecu: Srebrni vodopad i Zvon-zvonke pjesme, te proza za djecu: Skok sa kule i Prvi lov. Njegove pjesme uvrštene su 1976. godine u ,,Antologiju poslijeratne bosanskohercegovačke lirike" Ivana Kordića, kao i u zbirku ,,Vrt divljih ruža - poslijeratno bosansko-hercegovačko pjesništvo,, Josipa Ostija 1989. godine.