230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena Prva likovna kolonija žena (foto)

U okviru projekta "Prava žena sa invaliditetom kroz umjetničko izražavanje" realizovana je "Prva likovna kolonija žena sa i bez invaliditeta, koja je koncipirana kao kulturno-edukativna kolonija i ima za cilj podizanje svijesti o pitanjima ljudskih prava u oblasti invaliditeta, principima društvene inkluzije i jednakih mogućnosti za sve.

111007-likovna_kolonija_zena_004

Projekat "Prava žena sa invaliditetom kroz umjetničko izražavanje" osmišljen je u formi likovne kolonije koja predstavlja jedinstvenu likovnu koloniju u Bosni i Hercegovini, sa ciljem da se doprinese razvoju umjetnosti žena sa invaliditetom kao i njihove potpune inkluzije u društvenu zajednicu.

Ova likovna kolonije žena sa i bez invaliditeta koja je otvorena sa posjetioce danas i sutra u Domu kluture u Trebinju, nosi poruku jednakih mogućnosti, tolerancije, saradnje, solidarnosti, zajedničke realnosti i vrijednosti koje nas spajaju i pozivaju na dijalog, kao i odgovornost i aktivan doprinos pojedinaca i zajdnice u rušenju različitih vrsta barijera među ljudima.

Na koloniji su nastala 54. umjetnička djela koja će biti predstavljena putem izložbi u Trebinju, Banja Luci i Sarajevu putem kojih će se širiti "glas" o jednakim mogućnostima i punoj inkluziji ove marginalizovane skupine naših sugrađana u zajednici.

Želja učesnika kolonije, ali i Organizacije amputiraca "Udas" je da Kolonija postane tradicionalna i prepoznatljiva po svom doprinosu u podizanju svijesti javnosti o pitanjima ljudskih prava.