230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Proizveden prvi šampanjac u Republici Srpskoj

07.12.2010. Trebinjski Podrumi "Vukoje", koji su se ove godine okitili zlatnom medaljom za kvalitet na praškom "Royal Wine Challenge", proizveli su prvi šampanjac u RS napravljen od grožđa iz domaćih vinograda.

Zahvaljujući odličnom spoju velike porodične ljubavi prema proizvodnji vina i tradiciji uzgoja viskokokvalitetnih čokota, Podrumi "Vukoje" su u godini na izmaku postali nezaobilazna tačka na evropskoj vinskoj karti.

"Početak proizvodnje pjenušavog vina predstavlja novu prekretnicu u domaćem vinarstvu", s ponosom kaže Radovan Vukoje, direktor i enolog Podruma "Vukoje", ističući da je to prvi šampanjac proizveden u RS, te da predstavlja mješavinu šardonea i žilavke.

Kako kaže, serija od 3.500 napunjenih boca će se za dvije do tri godine naći u prodaji.

Nakon uspješne obnove "Carskih vinograda", kraj Trebinja, na kojima su loze uzgajali i Habzburzi, prva nova berba pristigla je prije četiri godine. Pored toga, okončana je i investicija od dva miliona KM za podizanje novih vinograda u Zasad polju, u kojima danas sazrijevaju visokokvalitetne sorte vranac, žilavka, kaberne sauvinjon, šardone, pinot noir, sirah, muskat i merlo.

"Veliki preokret za Podrume 'Vukoje' imao je i početak proizvodnje carskog vina, koje je probrana berba s 'Carskih vinograda', što je dalo novi pečat cijelom vinogorju", istakao je Vukoje.

Podrumi "Vukoje" su kraj poslovne godine obilježili i promocijom crvenog vina magnum, posebne limitirane serije od 100 butelja porodične rezerve iz 2007. godine, koje će biti prodavano u pakovanjima od litar i po.

"Magnum ima posebnu važnost i simboliku za našu porodicu, jer ga vezujemo za rođenje mog sina", naveo je Vukoje, objašnjavajući da posebne tonove ukusu ovom visokokvalitetnom vinu daju sorte merlo i kaberne.

Vukoje je istakao da je posljednjih 20 godina vinogorje "Vukoje" prošlo kroz velike promjene, te je od malog porodičnog restoranskog posla iz osamdesetih godina uspjelo prerasti u renomiranu vinariju.

Loze Vinarije "Vukoje" sada se prostiru na 22 hektara trebinjske zemlje i to na površinama na kojima se miješaju mediteranska i submediteranska klima.

Podrumi "Vukoje" se već treću deceniju bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Vinarija koristi moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama u podrumima osam metara ispod zemlje.

"Vukojeve" internacionalne sorte s kaberneom i merloom su ove godine osvojile zlatne medalje na manifestaciji "Royal Wine Challenge" u Pragu i na taj način već petu godinu zaredom napravile veliki evropski uspjeh.

Praška medalja je peto osvojeno zlato "Vukojevih" vina, koja su se ovjenčala zlatnim medaljama u Briselu, Milanu, Parizu i Ženevi, a žilavka Podruma "Vukoje" je i dalje jedino vino iz BiH koje zauzima poziciju na svjetskoj vinskoj karti.

"Hercegovina može postati još ozbiljniji vinski region ukoliko još vina dospije na svjetsku vinsku kartu i ukoliko zadržimo koncept da ostanemo proizvođači vrhunskih kvalitetnih vina, a ne da idemo na opciju masovne proizvodnje", istakao je Vukoje.

Iz Podruma "Vukoje" su istakli da ove godine planiraju dodatno ulagati u vinski turizam i nastavak proizvodnje vina s naglaskom na vina vrhunskog kvaliteta.

"Ogroman potencijal vinskog turizma Hercegovine vidi se u činjenici da je manifestacija 'Vinske ceste Hercegovine' ove godine dovela čak 10.000 turista", rekao je Vukoje.

On je dodao da vinski turizam predstavlja veliki potencijal u perspektivi i od velikog je značaja unapređenje eno-gastro ponude tog kraja.

"Odlučili smo da u narednoj godini s limitovanim sirovinskim bazama krenemo u proizvodnju vrhunskih vina i proizvodnju najboljih grozdova", priča Vukoje i dodaje da su u Podrumima "Vukoje" svjesni toga da, ukoliko žele da i dalje ostanu najbolja vinarija u BiH, moraju nastaviti s filozofijom vrhunska vina.