230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U srijedu 10. trebinjski kros protiv dijabetesa

Pozivamo Vas da prisustvujete tradicionalnoj humanitarno-sportskoj manifestaciji "X trebinjski kros protiv dijabetesa" koji će se održati dana 03. novembra u 10 časova, kod Njegoševog spomenika, gdje će se sprovoditi i ostale planirane aktivnosti Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje.

191114 kros

Ovom tradicionalnom manifestacijom, po kojoj je Udruženje postalo posebno prepoznatljivo u regionu, pa i šire, želimo ukazati na ulogu i značaj fizičke aktivnosti u prevenciji i liječenju šećerne bolesti kod djece. S obzirom na to da je broj oboljele djece od dijabetesa na području Trebinja i regije u alarmantnom porastu, smatramo da je podizanje svijesti, kao mjera prevencije dijabetesa i njegovih komplikacija, naročito važna.

U okviru aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa biće organizovana i projekcija dokumentarnog filma SIGURAN ISPOD DUGE, koja će biti upriličena u bioskopskoj sali Kulturnog Centra Trebinje 11. novembra, sa simboličnim početkom pet minuta do 12 časova.

Sponzor projekcije filma je kompanija Novo Nordisk.
„Siguran ispod duge“ je potresni dokumentarni film, sniman šesnaest godina o životu dječaka Parisa i njegove porodice, od trenutka kada mu je dijagnostifikovan dijabetes Tip 1 u dobi od dvije godine do njegove rane mladosti. Potresne trenutke borbe s dijabetesom kamerom su zabilježili članovi porodice.

Dokumentarni film prati izazove sa kojima se oboljeli od šećerne bolesti susreće, kao i načine svakodnevne borbe, dok nas istovremeno podučava da dijabetes nije prepreka uspjehu, jer Paris je danas vrhunski sportista – veslač.

Cilj projekcije je da pokažemo koliko je zahtjevan i težak svakodnevni život oboljelih od šećerne bolesti, ali i da sve oboljele, njihove porodice i lokalnu zajednicu ohrabrimo te pokažemo da je uspješno liječenje i držanje dijabetesa pod kontrolom moguće.

Predavanje ljekara za osobe sa dijabetesom planirano je 12. novembra, u 17 časova, u velikoj sali Hidroelektrana na Trebišnjici, koja obezbjeđuje 250 mjesta. Prim. dr Turanjanin Slavica, ljekar endokrinolog iz Opšte bolnice Trebinje održaće predavanje o dijabetesu, prevenciji komplikacija i načinima postizanja dobre kontrole bolesti.

14. novembar je SVJETSKI DAN DIJABETESA i tada se ujedno održava centralna manifestacija koja će, u saradnji sa Domom zdravlja Trebinje, biti organizovana na Trgu slobode, u periodu od 10 do 12 časova (dana 14.11.2021.), gdje će Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, zajedno sa ljekarima, medicinskim sestrama i učenicima Medicinske škole na više punktova građanima Trebinja mjeriti šećer u krvi, savjetovati i dijeliti edukativne materijale.