230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba "Putujuće šare Srbije" Milice Živadinović

U subotu, 14. maja, u 20.00 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju biće upriličeno svečano otvaranje izložbe ,,Putujuće šare Srbije", akademske slikarke Milice Živadinović, i multimedijalna prezentacija i promocija knjige "Ornamenti Srbije - pirotski ćilim".

220513 milicaz

Stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima, transponovane u autentične slike u ulju na platnu, kao i savremeno viđenje tog tradicionalnog motiva u primjenjenom stvaralaštvu, čine posljednje cikluse beogradske umjetnice Milice Živadinović, koja već dugo živi i stvara u Parizu. Projekat „Putujuće šare Srbije“, objedinjuje njen eklektičan pristup etnologiji, koji kontinuirano njeguje, i po kojem je prepoznatljiva - u intimnim pričama, čudesnih boja i ornamentike, neobičnom spoju tradicionalnog i modernog. Taj novi život pirotskih ćilima, odnosno njihovih šara, koje nose snažnu simboliku, ovoga puta je predstavljen na način koji je dostupan oku i razumjevanju svakog posmatrača iz svih krajeva svijeta. „Кaleidoskop Srbije“ se sastoji iz više segmenata: reprodukcija originalnih pirotskih ćilima, stilizovanih šara sa pirotskog ćilima i opisa same šare, njeno tumačenje i netipična simbolika. Poseban deo čine savremena primena šara, u slikarstvu i primjenjenoj umjetnosti autora Milice Živadinović.

Кroz video rad ”Кaleidoskop Srbije” se prožimaju stilizovani i animirani motivi najljepših šara Pirotskog ćilima, reprodukcije ćilima, kao i fotografije slika i nakita Milice Živadinović. Šare sa ćilima nose snažnu simboliku, predstavljale su zaštitu kuće, čuvale bogatstvo - nematerijalno i materijalno.

Pirotski ćilimi izuzetne lepote i kvaliteta, ukrašavaju institucije od značaja, domove porodica i uveličavaju mnoge privatne i javne svečanosti, te je projekat „Putujuće šare Srbije“, rijetka prilika da se bogatstvo te ornamentike, prevede na pravi način - u moderan likovni jezik, i predstavi u svijetu kroz poseban modalitet.
Izložbu će svečano otvoriti Marina Cvetković, muzejski savjetnik iz Etnografskog muzeja u Beogradu.

Izložba se realizuje u okviru manifestacije Evropska noć muzeja i posjetiocima će biti dostupna do 30. maja.