230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju osnovano prvo Udruženje porodica umrlih boraca

Sa ciljem očuvanja uspomene na sve umrle borce sa područja Trebinja, ali i cijele Republike Srpske, osnovano je prvo Udruženje porodica umrlih boraca VRS Trebinje.

220526 Udruzenje porodica umrlih boraca

Neki od osnovnih ciljeva Udruženja su očuvanje tradicije Odbrambeno-otadžbinskog rata; zalaganje za izgradnju demokratskog društva temeljenog na slobodama, pravima i dužnostima svih građana; organizovanje obilježavanja datuma i događaja iz Odbrambeno-otadžbinskog rata; poboljšanje materijalno-socijalnog položaja porodica umrlih boraca i obezbjeđenje naknade za iste, te obezbjeđenje zdravstvene zaštite i drugih prava u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite za članove porodica umrlih boraca.

Predsjednik ovog udruženja, Olga Rajković, kaže da je glavni razlog osnivanja jednog ovakvog udruženja taj što su umrli borci zaboravljeni.

"Kada je osnovana Boračka Organizacija Republike Srpske, tada nije ni bilo umrlih, a sada tri decenije od rata, taj broj je porastao i naše udruženje broji više od 2.000 članova", kaže Rajković.

Iz Udruženja pozivaju sve građane koji pripadaju ovoj grupi da se učlane, te da podrže rad.

"Nadamo se da ćemo biti podržani u aktivnostima od strane državnih organa. Cilj nam je da poboljšamo položaj mladih, da obezbijedimo podsticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje članova porodica umrlih boraca, dodjeljivanje stipendija i slično", ističe Rajković.

Krajnji cilj djelovanja ovog Udruženja je pripadnost Boračkoj organizaciji Vojske Republike Srpske; te ulazak u zakonske okvire Skupštine RS, kao i izrada, donošenje i realizacija projekta spomen obilježja umrlim borcima.