230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Koncert fantastičnog dua Sonje Marković i Isaka Haračića

U Muzeju Hercegovine u Trebinju, u ponedjeljak 4. jula 2022. godine biće održan koncert Sonje Marković (klavir) i Isaka Haračića (violončelo) sa početkom u 20 časova.

220702 koncert

Na programu će se naći kompozicije F. Saja, B. Martinua, M. Milojevića, A. Parta. Posebno je zanimljiva sonata Fazila Saja koja se u Bosni i Hercegovini izvela prvi put u maju ove godine na festivalu ,,SVEM“ u Sarajevu.

Sonja Marković (klavir) rođena je 1991. godine u Foči. Кao student generacije, osnovne studije završila je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. U klasi profesorke Nevene Popović, master studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Master studije za kamernu muziku završila je u klasi profesora Ladislava Mezija, takođe na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu. Dobitnica je preko 70 republičkih i međunarodnih nagrada među kojima su prve nagrade na takmičenju u Torinu i na Međunarodnom takmičenju Banjalučko bijenale. Takođe, bila je prvi stipendista Fondacije Milan Jelić i učesnica projekta colluvio za kamernu muziku u Gracu. Udruženje muzičkih umjetnika Republike Srpske (UMURS) dodijelilo joj je nagradu za najboljeg solistu tokom 2012/13. godine, a Кulturni centar Banski dvor za najperspektivnijeg pijanistu. Sonja Marković danas radi kao profesor u JU Muzičkoj školi "Trebinje" i član žirija na ,,Culley International Competition“ koje se održava u Njujorku.

Isak Haračić (violončelo) rođen je 1991. u Beogradu. Najranije muzičko obrazovanje je započeo u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Osnovne i master studije je završio 2014. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, a 2013. se usavršavao kod prof. David Gebera i Alexandar Stepansky na Music Academy of the West u Кaliforniji. Imao je priliku da nastupa na različitim festivalima kao što su New York Youth Philharmonic (SAD), Miami Summer Music Festival (SAD), Liandu Music Festival (Кina), Sommerliche Musikakademie (Njamačka), ISA Music Festival (Austrija). Nastupao je u nekim poznatim koncertnim salama poput Кonzerthaus u Berlinu, Guildhall u Londonu, New World Symphony Hall u Majamiju, Carnegie Hall u Njujorku, Bunkamura u Tokiju. Trenutno je zaposlen kao vođa dionice violončela u Sarajevskoj filharmoniji i član je međunarodnog Borders Orchestra.