230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sjećanje na aktivnosti Кola srpskih sestara u Hercegovini

Svečanom akademijom „Diptih o milosrđu“, u četvrtak, 17. avgusta, 2023. godine, od 20.30 na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju biće obilježeno sjećanje na aktivnosti Кola srpskih sestara u Hercegovini, devedesetih godina XX vijeka, a povodom 120 godina od osnivanja udruženja.

230814 diptih

Inicijator nastanka ovog ženskog, patriotskog, dobrotvornog i kulturno-prosvetiteljskog udruženja bila je slikarka Nadežda Petrović. Naziv udruženju dao je dao Branislav Nušić. Кolo je osnovano u avgustu 1903. godine i svojim aktivnostima nastavilo je da pomaže potrebitima u Srbiji i dijaspori kroz cijeli ХХ vek, kao i ratom pogođenoj Hercegovini devedesetih godina ХХ veka.

Jubilej udruženja plemenitih žena, koje su u najtežim vremenim pomagale onima kojima je pomoć bila neophodna, biće praćen bogatim programom.

Gospođa Senka Durutović, predsedavajuća Sabora Кola srpskih sestara i Vladika Grigorije Durić, Episkop diseldorfski i njemački govoriće o sjećanjima na aktivnosti Кola u Hercegovini, saradnju koju je Кolo imalo sa vladikom Atanasijem i Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom. U programu će učestovati gospođa Ljiljana Blagojević, glumica i prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, gospodin Milutin Jocić, operski pjevač Narodnog pozorišta u Beogradu, uz klavirsku pratnju prof. Jelene Кovačević. Moderator programa je Sanja Pešut.

Program će biti praćen izložbom fotografija.
Svečana akademija održava se sa blagoslovom Njagovog preosveštenstva gospodina Dimitrija, Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog, na inicijativu đakonice Vedrane Avdalović.