230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Bilećanki fabrika glisera!?

Bileća, 04.04.2011. Italijanska delegacija, koja je u četvrtak uveče boravila u opštini Bileća, pokazala je veliku zainteresovanost za Bilećko jezero i privredne kapacitete u kojima bi poslije stečajnog postupka pokrenuli neki drugi vid proizvodnje.

110404-bilecko

Prema riječima načelnika opštine Bileća Dragana Babića, delegacija je zainteresovana za privredne objekte u krugu nekadašnje tekstilne fabrike "Bilećanke". On je dodao da je "Bilećanka", u kojoj je bilo zaposleno i do 2.000 radnika, otišla u stečaj po odluci Okružnog privrednog suda u Trebinju.

Babić ističe da će se najvjerovatnije u tim halama instalirati oprema za proizvodnju glisera, čamaca i slično.

- Napravljen je prvi korak koji nam je dao mnogo entuzijazma i vrlo brzo ćemo odlučiti kada da krenemo sa realizacijom ovih projekata. Pogotovo je taj entuzijazam došao poslije razgovora sa načelnikom Babićem, koji želi da zaposli ljude ovoga grada i to je bio najvažniji parametar zbog kojeg smo se odlučili da ovdje dođemo - istakao je vlasnik kompanije "Rancraft Yacts", koja se bavi izradom glisera, Đuzepe Ranieri.

110404-bilecko1

On je dodao da je kompanija sada u fazi razvoja međunarodne proizvodnje.

- Pokrenuli smo prošle godine proizvodnju naših glisera u Kini, a nadam se da ćemo uskoro i ovdje. Bileća je strateški važna jer prodajemo mnoge glisere u Hrvatskoj i odavde bi se ta produkcija izvozila i za Rusiju - naglasio je Ranieri.

Babić je rekao da su Italijani impresionirani Bilećkim jezerom i dogovorili smo se da Bileća bude grad turizma i zdrave hrane.

- Na tome ćemo zajedno raditi i nadam se da ćemo napraviti dobre rezultate - rekao je Babić.

- Bilećko jezero je veliki potencijal za razvoj turizma i industrije i želimo da pomognemo i učestvujemo u tom razvoju. Zainteresovani smo za razvoj cijele BiH, a počeli smo od Bileće. Uključićemo i druge međunarodne institucije da bismo mogli sve projekte da isfinansiramo i pomognemo u najbržem mogućem vremenu - rekao je predstavnik delegacije Italije Andrea Kaskio di Kasale.

Bilećko jezero

Ranieri je rekao da je fasciniran ljepotom Bilećkog jezera.

- Oduševljen sam jer je ovo jezero još nedotaknuto pa se može napraviti u najboljem redu. Drago mi je što jezero podsjeća na naša u Italiji, gdje već organizujemo sportska takmičenja - rekao je Ranieri.

(Glassrpske)