230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počinje gradnja HE Dabar

Početak pripremnih radova za izgradnju Hidroelektrane Dabar, prvog novog postrojenja u velikom hercegovačkom hidroenergetskom sistemu Gornji Horizonti, očekuje se u drugoj polovini ove godine, potvrdili su u "Elektroprivredi RS" (ERS).

110330-dabarsko

Investicija vrijedna 180 miliona evra predviđa četvorogodišnju izgradnju HE Dabar instalisane snage 159 megavata uz projektovanu prosječnu godišnju proizvodnju struje od 251 gigavat-časova.

U tom cilju ERS i zavisno preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) planiraju osnovati zajedničku firmu HE Dabar d.o.o. Trebinje sa omjerom osnivačkog kapitala od 30 naprema 70 odsto u korist zavisnog preduzeća. Te odluke pripremljene su za sjednicu Skupštine akcionara HET-a zakazanu za 6. april.

U Upravi ERS-a navode da bi se finansiranje izgradnje HE Dabar odvijalo kroz obezbjeđenje kreditnih sredstava (75 odsto) i vlastitih sredstava osnivača (25 odsto).

"U toku su aktivnosti na analizi uslova pod kojima se mogu obezbijediti kreditna sredstva, ali još nije odlučeno sa kojom finansijskom institucijom će se pregovarati u cilju postizanja dogovora o uslovima kreditiranja", kazao je Vladislav Vladičić, izvršni direktor ERS-a za investicije i razvoj.

Studijska i terenska istraživanja mogućnosti korištenja energetskog potencijala Gornjih Horizonata, kojima pripada i HE Dabar, započeta su prije skoro 40 godina. Osnove aktuelne koncepcije korištenja voda Gornjih Horizonata na pravcu Gatačko polje - rijeka Zalomka - Nevesinjsko polje - Dabarsko polje - Fatničko polje - akumulacija Grančarevo, ustanovljene su još 1976. godine.

Prva etapa projekta završena je prije rata gradnjom ogromne vještačke akumulacije Bileća te HE Trebinje I i II, HE Dubrovnik, te HE Čapljina. Druga etapa tog projekta podrazumijeva prebacivanje vode iz Gatačkog u Nevesinjsko polje, gradnju dvije brane radi formiranja akumulacija Zalomka i Pošćenje u Nevesinjskom polju te gradnju još tri hidroelektrane - Dabar, Nevesinje Bileća, ukupne snage 250 megavata.

Što se tiče ostalih predviđenih energetskih objekata - HE Nevesinje i HE Bileća, u menadžmentu ERS-a planiraju novelaciju ranije dokumentacije i izradu studiju opravdanosti, nakon čega će pokrenuti aktivnosti na dobijanju potrebnih dozvola i saglasnosti.

'Elektroprivreda RS' planira izgradnju ovih hidroelektrana do 2020. godine, kako je definisano u Strategiji razvoja energetike RS", naglasio je Vladičić.

Komentarišući mogućnost uključenja kanadske državne kreditne agencije CCC i firme "SNC Lavalin" u taj projekat, o čijoj zainteresovanosti su nedavno pisali mediji, Vladičić je rekao da će ERS nastojati sam da obezbijedi sredstva za izgradnju navedene tri hidroelektrane, dok Kanađani, kako kaže, svoje mjesto mogu tražiti u realizaciji projekta izgradnje HE Dubrovnik II.

(Nezavisne)