230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Pelimko is on the road again

Nakon još jednog u nizu prekida u radu autobuske linije Ljubinje - Trebinje, od 1. aprila je iznova uspostavljena linija između ove dvije opštine.

110404-pelimko

Linija firme "Pelim-ko", koja je jedina vozila na toj relaciji i obratno, po ko zna koji put, ugašena je prošle sedmice, nakon čega ju je kupio trebinjski auto-prevoznik "Ušće prevoz".

Onovljena linija je, inače, osim prolaznih autobusa, jedina veza Ljubinja sa svijetom.

"I dalje nastavljamo voziti istim minibusom na kome piše 'Pelim-ko', tako da nema zabune među putnicima. Prevoz je organizovan svim danima u sedmici po ustaljenom redu vožnje sa polascima svim radnim danima i subotom iz Ljubinja u 5.45 i 16.15, dok nedjeljom ima samo jedan polazak u 16.15. Polasci iz Trebinja su radnim danima u 14.10 i 19 časova, subotom u osam i 19 časova, a nedjeljom samo u 19", objašnjava Vladimir Janković, vlasnik "Ušće prevoza".

Za ovu liniju će se ubuduće iz budžeta opštine Trebinje izdvajati 1.200 KM, dok će Ljubinje izdvajati po 500 maraka mjesečno, što će, kažu u "Ušće prevozu", uz autobuske karte, čija se cijena neće mijenjati i koštaće 6,5 maraka u jednom pravcu, biti dovoljno da linija bude rentabilna.

Dogovor o kupovini sa Svjetlanom Martinović, vlasnicom "Pelim-ko" prevoznika, koja ima i jedino pravo na ovu liniju, postignut je uz posredstvo načelnika opštine Trebinje Dobroslava Ćuka. On je i u proteklom periodu bio glavni inicijator da se linija održi, najviše zbog stanovnika oblasti Popovo polje, koja se nalazi između dva grada, a koji mahom gravitiraju Trebinju.

"Nismo smjeli ni one mještane Popovog polja koji su zaposleni u Trebinju, niti njihovu djecu koja ovdje idu u školu, a ni ostale stanovnike ovih sela ostaviti bez prevoza. Stoga sam raniju mjesečnu subvenciju auto-prevozniku koji održava liniju, da ona ne bi bila ugašena, sa 1.000 maraka povećao na 1.200 KM", kaže načelnik Ćuk.

Iako je linija ponovo pokrenuta 1. aprila, zbog vikenda i činjenice da ljudi nisu bili upoznati sa njenim ponovnim pokretanjem, putnika prethodna dva dana nije bilo mnogo, ali se od danas (ponedjeljak) očekuje uobičajena popunjenost autobusa koji saobraća na ovoj relaciji.

"Mi ćemo, ako sve bude teklo po dogovoru, imati opravdan finansijski minimum da vozimo ovom linijom. U svakom slučaju, spremni smo da vozimo barem jedan određeni period dok vidimo kako će se sve odvijati", dodaje vlasnik "Ušće prevoza".

Čak i ukoliko bude problema sa izdvajanjima opštine Ljubinje, koja je i do sada trebalo da subvencionira pomenutu liniju, ali nikada nije izdvojila nijedne marke, na sastanku načelnika Ćuka i vlasnika "Ušće prevoza" je dogovoreno da se od linije ne odustaje, a rješenja će se tražiti u hodu.

MJESEČNA IZDVAJANJA ZA ODRŽAVANJE LINIJE

Trebinje 1.200

Ljubinje 500

(Glassrpske)