230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ognjena liječili od leukemije koju nije imao

Dječak Ognjen Gudelj iz Trebinja je pogrešno liječen na beogradskom Institutu za majku i dijete, jer su mu tamošnji ljekari dijagnostikovali leukemiju C92, da bi u Medicinskom institutu u njemačkom gradu Kilu bilo utvrđeno da već dvije godine boluje od non-Hočkin limfnog tumora.

110810-ognjen

To tvrdi otac jedanaestogodišnjeg mališana Mario Gudelj.

- Već 15 mjeseci se borimo. Ogi uopšte ne izlazi iz bolnice... Uzdamo se u Boga i pomoć ljekara i dobrih ljudi da će mu biti bolje - kaže Mario.

On ističe da je Ognjen iz Banjaluke u Beograd upućen sa dijagnozom leukemija te da su ljekari na Institutu za majku i dijete ustanovili najprije "Eozinofilnu pneumoniju" uzrokovanu virusom od papagaja, a poslije toga, poslije dvomjesečne terapije, jer je Ognjen i dalje bio bolestan, ustanovljena je leukemija C92.

- Ni to nije bila tačna dijagnoza pa je Ognjen pogrešno liječen. Dobio je tri doze hemoterapije i liječili su ga od leukemije koju nikada nije ni imao. Uništena mu je, gotovo u potpunosti koštana srž. Nažalost, u Kilu je ustanovljena definitivna dijagnoza - naglašava Mario.

On kaže da je malo nedostajalo da Ognjen u Beogradu dobije i četvrtu dozu hemoterapije koja bi za dijete bila kobna.

- Ljekari u Njemačkoj su mi kazali da ne bi preživio, a onda se nikada ne bi otkrilo kakvu je bolest Ognjen imao. Nažalost, bojim se da moj slučaj nije jedini - ističe Mario.

Za nastavak liječenja u Kilu neophodno je 288.000 evra, a Fond zdravstva Republike Srpske uplatio je 144.000 evra.

- Pokušavam da od Instituta za majku i dete u Beogradu dobijem makar naknadu od 144.000 evra za pogrešno liječenje. U škripcu smo sa vremenom. Krajnji rok je 30 dana, a ako ne uspijem da dođem dogovornim putem do tog novca, biću prinuđen da sve predam na sud - kaže Mario.

Dodaje da je liječenje skupo, pogotovo liječenje na intenzivnoj njezi, koje košta 5.000 evra na dan. Porodica Gudelj je na ispitivanja u Njemačkoj potrošila 80.000 evra, a do sada je potrošeno, od Trebinja do Kila 250.000 evra.

- Posljednja opcija je da zajedno sa svojim drugovima počnem da obilazim kuće u cijeloj RS i BiH i da na taj način sakupljam novac. Postoje obećanja da će se učiniti sve da se dio bolničkih troškova smanji - kazao je Mario Gudelj.

Za liječenje Ognjena Gudelja potrebno je još 144.000 evra. Humanost je ponovo na ispitu.

Fond

- Velika moja želja je da na nivou BiH bude donesena odluka da svi zaposleni izdvajaju po marku na mjesečnom nivou, da bude osnovan fond koji će biti na raspolaganju onima koji budu prolazili kroz muke kroz koje smo moja porodica ja i prolazili - kazao je Mario Gudelj.

(Glas Srpske)