230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počela obnova hrama u selu Začula

Na inicijativu Eparhije ZHiP i predstavnika srpskog naroda u opštini Ravno, kao i vjernog naroda iz ove opštine i opštine Trebinje, krenulo se u obnovu u ratu porušene crkve Svetog proroka Jeremije u selu Začula.

110811-zacula

Ova crkva osveštana je 1936.g. i preživjela je tadašnja razaranja u II svjetskom ratu, da bi u Odbrambeno - otadžbinskom ratu, tokom agresije hrvatske vojske na opštinu Trebinje, bila porušena do temelja. Istovremeno, cijelo selo Začula bilo je spaljeno, a mjesno groblje porušeno i oskrnavljeno.

110811-zacula1

Za crkvu Svetog proroka Jeremije mnogi su govorili da je bila najljepša u kraju zbog načina izgradnje koji nije bio karakterističan za Hercegovinu. Na ruševinam crkve juče je Svetu arhijerejsku liturgiju služio iguman manastira Tvrdoš otac Sava, uz sasluženje paroha oca Dragiše Tomića. Nakon liturgije vjerni narod koji je došao iz Trebinja, Ivanice, Oraha i Začule očistio je ruševine crkve Svetog proroka Jeremije, uz pomoć građevinske mašine iz Manastira Tvrdoš, koja je uklonila velike betonske blokove i kamenje. Planirano je da se akcije na uređenju i obnovi crkve Svetog proroka Jeremije nastave i ubuduće, o čemu će vjerni narod biti blagovremeno obavješten.

(Eparhija ZHiP)