230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Potpisani ugovori u okviru projekta LOD II

Načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk i predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDPBiH) potpisali su danas ugovore o finansiranju projekata sa četiri nevladine organizacije iz našeg grada.

110822-undp3

Za finansiranje aktivnosti civilnog društava u našoj opštini, u okviru projekta „Jačanje lokalne demokratije II - LOD II", obezbijeđeno je 116 hiljada maraka, od čega je 90 % sredstva izdvojila Evropska Unije, dok sa 10 % od ukupnog iznosa projekte sufinansira Opština Trebinje.

Kroz realizaciju ovih projekata organizacije civilnog društva radiće na rješavanju aktuelnih pitanja iz sljedećih prioritetnih oblasti : povećanje socijalne uključenosti marginalizovanih grupa, unapređenje učešća građana u aktivnostima i životu zajednice i povećanje društvene kohezije, te očuvanje prirodne baštine i rješavanje ekoloških problema u cilju odgovornog upravljanja životnom sredinom uz učešće vulnerabilnih grupa.

Od ukupno 14 kandidovanih projekata sa područja naše opštine, komisija UNDP-a, Opštine Trebinje i predstavnika civilnog društva, četiri projekta je ocijenila najkvalitetnijim i odobrila finansiranje.

„Ovo je još jedan u nizu dobrih poteza koje činimo u poslednje vrijeme. Novac obezbijeđen ovim projektom otišao je u prave ruke, organizacijama i udruženjima koje su i do sada aktivno radile na jačanju kapaciteta civilnog društva u našoj lokalnoj zajednici", rekao je dr Ćuk nakon potisivanja ugovora

Samir Omerefendić, rukovodilac UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije II – LOD II", istakao je da se program realizuje u 15 opština u BiH i da je njegov cilj podrška kvalitetnijoj saradnji jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, posebno u pravcu uspostavljanja transparentnijih mehanizama u raspodjeli sredstava iz fondova za projekte nevladinog sektora.

„Fokus ovog projekta koji finansira Evropska unija jeste razvijanje kvalitetnije saradnje, kako bi se specijalizovale organizacije civilnog društva kada je u pitanju pružanje usluga građanima", rekao je Omerefendić.

Projektu „Živimo zajedno, otklonimo barijere, poštujmo dječija prava" Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko" dodijeljeno je 42 i po hiljade maraka.

Predsjednik Udruženja Mijat Šarović kazao je da se kandidovani projekat odnosi na razvijanje novih programa podrške djeci sa poteškoćama u razvoju.

Osim ovom Udruženju, sredstva UNDP-ovog projekta odobrena su i Udruženju paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida regije Trebinje za projekat „Uslugama personalne asistencije do samostalnog života", zatim Odredu izviđača Trebinje sa projektom „Zajedno za sigurniju ljepšu, zdraviju i zeleniju okolinu", te Centru za edukaciju i razvoj mladih Trebinje, za projekat „Biraj ravnopravnost djece u školama".

(Opština Trebinje)