230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počela proslava velikog muslimanskog praznika

Muslimani u BiH i širom svijeta obilježavaju danas Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj jednomjesečnog posta.

110830-begova_dzamija

Centralnu bajramsku svečanost u BiH u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH reis Mustafa Cerić.

Cerić je u bajramskoj hutbi pozvao vjernike na solidarnost, ističući da je veliki broj ljudi suočen sa bijedom i siromaštvom.

"Pozivam sve imućne i savjesne ljude da se udružimo u sveobuhvatnu akciju iskorjenjivanja gladi i siromaštva u našoj zajednici i našem društvu", rekao je Cerić.

Ističući da drugog puta nema, reis je dodao da svaki musliman Bošnjak treba da bude odgovoran za drugog muslimana Bošnjaka u radosti i žalosti, u zdravlju i bolesti, u imetku i neimaštini.

"Samo na taj način možemo reći da smo braća u vjeri, da su nam bajrami svima radosni i da su šehidi bosanski s nama zadovoljni", dodao je Cerić.

U Osman-pašinoj džamiji u Trebinju svečanost povodom Ramazanskog bajrama jutros je predvodio trebinjski imam Isak Bećar.

Svečanosti su prisusvovali i imam Husein Hodžić te vjernici iz Trebinja i inostranstva.

Bajramsku čestitku vjernicima islamske vjeroispovjesti uputili su načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk i predsjednik Skuptšine opštine Trebinje Veselin Savić.